2 sept alumni bijeenkomst tropenopleiding

BERICHT VAN TROIE VOOR AIGT’ERS EN ALUMNI VAN DE (OUDE) OPLEIDING

Zondag 2 september a.s. zal de eerste alumnidag plaatsvinden in Amsterdam. We zullen de dag beginnen met twee praatjes over vluchtelingenzorg. Daarna is er een korte borrel voordat wij van 16:00 – 18:00 op de boot stappen om door de Amsterdamse grachten te varen.

Wanneer: 14:00 – 18:00 uur op zondag 2 september

Waar: Café Weesper, Weesperzijde 144 te Amsterdam

Kosten: geen

Mocht je je nog niet hebben opgegeven dan kan dat door naar troiecie@hotmail.com een mail te sturen. Wees er snel bij, vol is vol wat de boot betreft.

Met veel plezier kondigen we de twee sprekers aan:

Fons Strijbosch was tot juli op Lesbos medisch coördinator voor Stichting Bootvluchteling waar hij een multinationaal team van medici aanstuurde dat zorg levert aan vluchtelingen in het overvolle kamp Moria. Ondanks dat de media-aandacht voor de Europese vluchtelingencrisis naar de centrale Middellandse zee is verschoven, komen ook in Griekenland maandelijks nog duizenden vluchtelingen aan die vaak jaren in bedroevende omstandigheden wachten op hun asielprocedure.

Pim Scholte is psychiater en wetenschapper. Hij is oprichter van Equator Foundation, een organisatie voor psychiatrische behandeling van getraumatiseerde vluchtelingen en slachtoffers van mensenhandel. Kenmerkend voor zijn werk is het ontwikkelen en wetenschappelijk evalueren van innovatieve behandelmethoden met een gecombineerd individuele en contextgerichte benadering. Gedurende zijn loopbaan zijn talloze jonge professionals door hem geïnspireerd, begeleid en opgeleid. Pim heeft ruime internationale werkervaring in post-conflict gebieden zoals Kashmir, Afghanistan, Sri Lanka, de Gaza strook, Congo, Rwanda, Darfur and Sierra Leone. Hij was betrokken bij het ontwikkelen van hulpprogramma’s, supervisie, training en wetenschappelijk onderzoek in derde wereld landen en humanitaire crisisgebieden, en promoveerde op het onderwerp ‘mental health in war-affected populations’. Hij was tien jaar lang bestuurslid bij Artsen zonder Grenzen. Als expert op het gebied van psychosociale problematiek van en rond asielzoekers/vluchtelingen of slachtoffers van mensenhandel wordt Pim regelmatig ingezet bij beleidsontwikkeling of docentschappen.

Zijn praatje heet ‘Mentaal welzijn na de oorlog’, daarin behandelt hij de psychosociale en psychiatrische gevolgen van oorlogsgeweld. Een vergelijking tussen WHO-richtlijnen voor desbetreffende hulpverlening bij humanitaire crises en de in Nederland gebruikelijke GGZ-behandeling van vluchtelingen valt ongunstig uit voor laatstgenoemde.

We hopen u op zondag 2 september te zien!