Africa

Find below links to Dutch FM-activities in LICs
The MT special edition also gives a good overview

For country info of FM on Africa see also WONCA-site!

Botswana

FM-training started in Gabarone  in 2010. The main training sites are district hospitals in Mahalapye and Maun. The head of the family medicine department is: Vincent Selthare,  vincent.setlhare@mopipi.ub.bw.Please contact the people below if interested: Colin Pfaff colinpfaff@yahoo.co.uk or Dr Luise Parsons luise.parsons1@btinternet.com

Ghana

Dutch GPs from the University of Amsterdam (UvA) are involved in training nurses in Ghana on different aspects of FM. For contact: See their website.

Gert van den Berg  has just left for Ghana. follow his Blog on http://gertinafrika.wordpress.com/

Kenya (FP-training in Eldoret is extra page)

The FM-training in Moi University Eldoret: For the history: Click
For the FM-curriculum in Moi University Click
For the FM-trainers in Eldoret Click
On the HDSS in Eldoret & in Nairobi (Steven van de Vijver & the SCALE UP Study,

The FM-training in Aga Kahn University Hospital (AKUH) Nairobi trains 3 residents per year (a 4 year FP-training). In their 3rd and 4th year, residents train in a rural government hospital (Marangua hospital) 1 hr away from Nairobi.
The Dutch FP Fleur de Meijer is staff member of the Dep of FM at AKU. In 2017, 2 FP’s from the Uni of San Francisco (UCSF) have helped 6 weeks in Marangua with the training and participated in teaching at AKUH in Nairobi.
Fleur is interested in a similar collaboration with the WHIG.

Rotary Doctors in Kenya Huisartsenproject in Kenia- Kilifi & Kisii.
In 2014 zijn Rotary doctors huisartsen gestart met het NCD (Non-Communicable Disease)-project om ondersteuning te bieden bij de screening, het vervolgen en de behandeling van diabetes mellitus en hypertensie.
Kilifi: In samenwerking met het ziekenhuis in Kilifi zijn we gestart op vijf locaties in de omgeving van Kilifi (in de Kilifi county): Vipingo, Matsangoni, Chasimba, Jaribuni en Mtondia.
Het project draait het gehele jaar met uitzondering van de weken rond Kerstmis. De arts heeft de beschikking over een woning in Kilifi met huishoudelijke hulp. De chauffeur is in dienst van het project en is in staat ook zelfstandig de locaties te bezoeken. Hij treedt op als chauffeur, tolk en praktijkondersteuner. Voor de artsen is het van belang op de hoogte te zijn van bestaande richtlijnen voor de behandeling.
De opzet is om na een aantal jaren de diagnostiek en behandeling van deze aandoeningen over te dragen aan de medewerkers van deze health centers en dispensaries. In de eerste periode geven wij ondersteuning bij de screening, diagnostiek en behandeling. In de overdrachtsperiode wordt onderricht gegeven aan de plaatselijke medewerkers zodat zij het programma voor deze aandoeningen kunnen overnemen. Richtlijnen voor de behandeling zijn gemaakt en van de RDN-artsen wordt een actieve bijdrage aan de scholing van de medewerkers verwacht. Op dit moment zijn ongeveer 1850 patiënten bekend op alle locaties.
In januari 2017 zijn de spreekuren voor de NCD in Vipingo overgedragen aan de medewerkers daar. De activiteiten worden door ons gevolgd en wij zijn nog bereikbaar en beschikbaar voor vragen. Vipingo heeft plaatsgemaakt voor het health center in Bomani. In Bomani wordt samengewerkt met het Marianne Darwinkel die het North Coast Medical Training College heeft opgezet. Medici, clinical officers en diëtisten worden hier opgeleid. Dit is een vruchtbare samenwerking gebleken en de expertise van de RDN-artsen wordt bijzonder gewaardeerd.
In januari 2018 zullen de locaties Matsangoni en Mtondia overgedragen worden. In samenspraak met de health director in het Kilifi hospital) worden de health centers in Ganze en Vitengeni de volgende locaties voor het NCD-project.
Kisii: Begin januari 2018 is het NCD- project voor huisartsen in Kisii gestart. Targets in ons werk zijn opsporing en behandeling van patiënten met diabetes, hypertensie, epilepsie en astma.
Al vanaf het begin was er sprake van een zeer goede samenwerking met de politieke en medische autoriteiten van de County Kisii. De samenwerking met de MOH Sarah Omache en de steun van de gouverneur van de County hebben een enorme boost gegeven aan het commitment van de medical officers in de 5 level-4 hospitals in de regio.
Wekelijks worden de ziekenhuizen in resp. Iyabe, Kenyenya, Iranda, Nduru en Gesusu bezocht . Naast de follow-up en screening van de door de village healthworkers opgeroepen patiënten wordt het werken in deze special clinic afgewisseld met de OPD patiënten . Gemiddeld worden er (afgezien van de drukke screeningsdagen) 30-35 patiënten per dag gezien.
Inmiddels is er een uitstekende samenwerking met de nutritionists en worden de spreekuren in aanwezigheid van clinical officers, nurses in opleiding en medical doctors gedaan. Kennisoverdracht ,training-on-the job is in de meeste locaties dus nu al actueel en zal in de toekomst bijdragen aan de duurzaamheid van ons werk.
Vergelijkbaar met het huisartsenproject in Kilifi zullen er het gehele jaar artsen vanuit Nederland worden uitgezonden voor een periode van 4-6 weken. Een overlap van een week faciliteert de overdracht en maakt de werkperiode efficiënter.
Voor dit project worden huisartsen voor een periode van 3-6 weken (voorkeur voor 6) gezocht die hun ervaring en kennis graag inzetten voor een arme bevolkingsgroep die zich nu nog te weinig bewust is van de complicaties die het gevolg kunnen zijn van deze NCD’s.
Rotary dag in Nijkerk op 21 april. Zie ook de Rotary website
Voor de WHIG gaf Pieter v/d Hombergh een lezing. klik voor de powerpoint
Contactpersoon- coördinatoren:
Bea Visser 06-41388232
Sulinka Eerdmans 06-22916826
Leonard Witkamp 06-51280565

Malawi (Extra page: volunteering as FP in Malawi)

Recent info on FM in Malawi you find in the latest and the newsletters before (2017).
If you like to help in training of FPs look at the special page on working as FP in Malawi.
The Department of FM invites tropical doctors / Family Practitioners to help in Mangochi as staff. Click here for more info on work or contact the present HoD John Parks.
They also started a crowd funding campaign for the FM-training.
Even WONCA has a report on the achievements.

Barbara Swarthout – Ten Kate, together with Miriam van Goor teach in The Department of Family Medicine of the College of Medicine in Blantyre, Malawi together with John Parks, who is  HoD and Prosper Lutale, who is Deputee HoD.
The department has started training undergraduate medical students in 2011 .
Four groups of 25 medical students (4th year) do a 6-week rotation through the department: 1 week lectures, 4 weeks district hospital and 1 week reflection / exams. This rotation is evaluated as one of the best in the entire curriculum.
The 4 year postgraduate specialist training (MMed) started in January 2015 with the first cohort of 3 Malawian post-graduate Family Medicine registrars based at Mangochi District Hospital. A 2nd cohort started in 2016 and postgraduate training was expanded to Nkhoma Mission hospital, and a 3rd cohort is anticipated to start in November 2017.
The aim is to have 2 Family Physicians in each of the 28 district hospitals of the country. Dioraphte (Henk van Stokkom) supports the FM-training.
Read the paper in the Medicus Tropicus special edition of the Dutch contribution.

Rwanda (extra page!)

Rwanda started family medicine in 2008. In 2011 the intake was halted and in 2015 the last resident graduated. The former department of family and community medicine (FAMCO), presently Discipline of Primary Health Care, has now focused on the undergraduate training of medical  students (and pharmacy/ dental student in early years) in social and community medicine. Mieke Visser and Maaike Flinkenflogel are key people in this program. Read their rapport from april 2016 Article FM collaboration ruanda More info Click

South Africa

SA is the light beacon for the rest of Africa. People like Steve Reid,  Bruce Sparks and many others lead the message of FM.
The power of the FM-approach for me is the work of Hugo Tempelman – a Dutch GP – together with Liesje Froeling in Elandshoorn.
Dr. Shabir Moosa is active around Gauteng and Johannesburg. He did impressive work and is key to many contacts in SA. See his website for WONCA and his personal website

Tanzania (extra page)

No FM-training yet, but there are lots of initiatives in FM. Read more: Click
Palliative care is a Family Medicine spearhead and Rubya Hospital is an advocate in training nurses in Palliative Care, doing home visits in the villages.
Fons Mathot’s has a brief story on the training and a compelling home visit. 

Read more on the recent visit of Prof. Niek de Wit with PUM in Tanzania.

 

Uganda

In Makarere University a new Head of Department FM has started: Jane Frances Namatovu.
Jane made a “A brief of the developments in Family Medicine” with literature on FM in Uganda.  She has been supported by the PM-fund to do a course for starting a PhD in MU (foto) with Prof GeertJan Dinant. Adam Lagro is her host during her stay.  Jane has been teaching in Rwanda as part of an exchange (foto). We hope to collaborate on making FM-training in Uganda a success.
Lotte van Dijk, AIGT works since 2014 in Kampala (The Surgery, A FM-practice/ medical home/ emergency dep. with High Dependency Unit and admission facilities). If you want to contact her for her experiences,  mail  info@whig.nl and we will bring you in contact with Lotte.

Zambia

Jelle Struik (FP)  recently worked as a locum in a rural hospital in Zambia and experienced that as a FP he was valuable even though he was not trained as tropical doctor in surgery.
Read his site: http://jelleendiane.reismee.nl/
For contact with Jelle mail: info@whig.nl for his email.