North America

Canada

Calgary University has an active department providing lots of free teachingmaterial for rural FM in LIC. MMedical (zie website https://www.mmedical.nl) biedt bemiddeling. De Nederlandse huisartsopleiding staat goed aangeschreven. Er zijn verschillende staten met in Alberta het grootste aanbod. De voorbereiding kost tijd, tenminste 1 jaar waarna je (betaald) kunt werken onder supervisie. In korte samenvatting de verschillende stappen:

1.Digitale aanmelding bij het artsenplatform voor Canada

–Nagaan credentials en eligibility (geschiktheid van artsen)

–Verklaring omtrent het gedrag

–Evt. extra certificaten ALS/ACLS

2. IELTS-examen – International English Language Testing System

–In het kader van inburgering taalexamen

–Gezien medisch beroep eisen van 7.5 voor lezen en luisteren, 7 voor schrijven

3. MCCEE – examen

–Toesen medische kennis door middel van 200MC’s vragen, duur 4 uur

–Zeker haalbaar, niet vergelijkbaar met Amerikaanse toets

3. Na goedkeuring: registratie nr. waarmee u zich kunt aanmelden bij de council van de staat, voorbeeld Alberta, daarbij kunt u solliciteren voor een van de zorginstellingen waarmee MMedical samenwerkt. Zij nemen de casus op zich en leggen uw aanvraag voor aan de court. De kosten (5000 CAD) zijn voor uw zorginstelling (c.q. sponsorschap). Het is van belang om 24 maanden post grad. ervaring te hebben in verschillende specialismen:  gynaecology rotation, family training rotanion, internal medicine rotanion, surgical rotanion, psychiatrie rotanion. Data uitvoerig vermelden!

4. Daarna volgt een periode van supervisie; 2x 3 maanden

–Preliminary assessment

 • Gekoppeld aan huisarts
 • Contact met zijn eigen pten
 • Mate van supervisie afh van supervisor en de nlse arts
 • Pass/fail systeem; geen cijfers
 • 1500 CAD per week

–Supervisor assessment (3 mnd.)

 • Volledig onafhankelijk
 • Eigen patiëntpopulatie opbouwen
 • Bespreken casuïstiek met mentor

Na het doorlopen van deze stappen ben je een full provisioneel huisarts, onafhankelijk en met een eigen patiëntenpopulatie

 

Costa Rica

Kristin Holthuis has worked for years to support the traing of Family practice in San Jose. She now runs a private General Practice in San Jose. (Kristin@sol.racsa.co.cr).  The Training Institute of Family Health in San Jose has a twinning relation with the Dutch College of GP (NHG).

Cuba

Paul Jonas is coordinator for Cuba and FP-trainer in the Leiden UMC. He is intrigued by the fact that the life expectancy and child mortality in Cuba equals ours. Their health care is maximally focused on prevention.  He has built up a network in Cuba and students do electives there.
It inspired them to make a training module on prevention & public health for the FP-trainees.
There is a Focusgroep Cuba  (former-Cuba-elective students) helping students to find an elective. They also give presentations on prevention for interested local groups.  His email is: P.P.M.Jonas@lumc.nl. In Dutch he wrote an article in MC on Cuban Health Care and a manual on prevention for FP-trainees.
See also our paper on lessons for prevention from Cuba in Dutch in our Primary care Journal

Saba: vacature tot eilandarts

Bent u een gedreven huisarts en bent u toe aan een andere, uitdagende en zonnige werkomgeving waarin u zich samen met een professioneel team inzet voor goede patiëntenzorg? Dan past de functie Eilandarts op het zonnige eiland Saba bij Saba Health Care Foundation (SHCF) bij u!

FWG Advies zoekt namens SHCF een:

Eilandarts op Saba (huisarts)

Als Eilandarts krijgt u de unieke kans om nieuwe ervaringen op te doen in een dynamische werkomgeving waar brede zorgvragen voorkomen. Ook draagt u direct bij aan de verdere groei en professionalisering van de gezondheidszorg op Saba. Inlevingsvermogen, flexibel en innovatief zijn kernwoorden die u als arts omschrijven.

De functie

U houdt als Eilandarts huisartsspreekuren, stelt diagnoses, doet kleine chirurgische ingrepen, stemt af met het multidisciplinair zorgteam of medisch specialisten van andere eilanden en kunt eventueel besluiten tot uitzending van een patiënt naar andere (ei)landen. Ook behoort tot uw takenpakket spoedeisende zorg, verpleeghuiszorg, wijkzorg en zorg voor patiënten die tijdelijk opgenomen zijn (eerstelijns-plus zorg). De zorgvragen zijn zeer divers en het takenpakket is breed waardoor elke werkdag anders is.

Natuurlijk staat u er niet alleen voor: u werkt als Eilandarts nauw samen met een multidisciplinair zorgteam en verleent in samenwerking met een andere Eilandarts 24/7 de medische zorg. Het zorgteam biedt algemene eerstelijns-plus patiëntenzorg aan inclusief preventie. Maandelijks visiteren diverse specialisten het eiland voor consultaties, overige zorg wordt doorverwezen naar andere (ei)landen.

Profiel

De Eilandarts is een BIG-geregistreerde huisarts. Zowel ervaren als startende huisartsen worden uitgenodigd te reageren. De Eilandarts heeft verder:

 • Culturele sensitiviteit, het vermogen om zich te voegen in de cultuur van Saba en zich in te kunnen leven in de belevingswereld van de patiënten;
 • Goede beheersing van het Engels (in woord en geschrift);
 • Uitstekende communicatieve kwaliteiten, is in staat te enthousiasmeren, motiveren, weerstanden te overbruggen en te communiceren op verschillende niveaus;
 • Fulltime inzetbaar met een flexibele instelling, aangezien het takenpakket veelomvattend is en de werklocatie geïsoleerd;
 • Een persoonlijkheid die op inspirerende en verbindende wijze mensen mee weet te krijgen;

Buitenlandse werkervaring en ervaring op het gebied van de ziekenhuis zorg is een pre. Eventueel kan de functie als duobaan worden ingevuld waarbij iedere geselecteerde voor zo’n 60% inzetbaar is.

De organisatie

SHCF heeft een platte organisatiestructuur met korte lijnen. Op basis van interesse en ervaringen zijn er mogelijkheden voor managementactiviteiten.

SHCF werkt voortdurend aan zelfprofessionalisering en streeft naar kwalitatief hoog niveau van gezondheidszorg en de ontwikkeling van ketensamenwerking. Zo onderhoudt SHCF een nauwe samenwerking met de GGD.

Saba Health Care Foundation biedt

Een unieke baan op een prachtige locatie in het Caribisch gebied, waarbij volop mogelijkheden zijn om uzelf te ontwikkelen. De positie is interessant voor iedere huisarts die zijn vak in de volle breedte en met passie wil uitvoeren.

Het salaris start bij USD $9.614 bruto per maand. Er wordt onder andere een vergoeding van de verhuiskosten geboden en er kan in het geval van een meeverhuizende partner geassisteerd worden bij het vinden van mogelijke gepaste vacatures binnen het netwerk van SHCF. De aanstelling wordt bij voorkeur aangegaan voor drie jaar, met de optie om te verlengen.

Reageren en procedure
Indien u geïnteresseerd én aantoonbaar gekwalificeerd bent ontvangen wij graag op korte termijn, bij voorkeur voor 1 maart 2017, uw motivatie en cv in het Engels of Nederlands. U kunt uw reactie mailen naar: vacatures@fwg.nl o.v.v. vacature Eilandarts. Naast sollicitatiegesprekken kan een assessment onderdeel uitmaken van de selectieprocedure.

Neem voor meer informatie over deze functie contact op met Ilse Dijkstra, Manager FWG Advies of Maya Hendriksen, Adviseur FWG Advies, beiden bereikbaar via 030-2669400, https://www.fwg.nl/vacature-eilandarts-saba/.

Voor meer informatie over de organisatie zie: www.sabahealthcare.org 

Saba, The Unspoiled Queen

Saba maakt deel uit van Caribisch Nederland en heeft een oppervlakte van 13 km2 met ongeveer 2000 inwoners, waaronder zo’n 500 medische studenten. Het rustige en mooie eiland is ook wel bekend als ‘The Unspoiled Queen’. Mt. Scenery, het hoogste punt in het Koninkrijk der Nederlanden, rijst op vanuit de Caribische Zee tot een hoogte van maar liefst 887m. Saba is een bijzonder eiland zonder massatoerisme, haar natuurschoon (gedeeltelijk tropisch regenwoud) is een trekpleister. Je kunt er goed duiken, snorkelen en wandelen. De voertaal op Saba is Engels.