KENYA

In Kenya Family Medicine is an acknowledged specialism now and
5 universities in Kenya offer FM-training (must see YouTube film) :

1. Moi University in Eldoret (see update on FM-training in MU)
In Eldoret the WHIG started its involvement in FM-training in 2004 and Hans & Marianne Bakker continued giving courses. (see news on Eldoret)
a. For the history of the FM-training in Moi University: Click
b. For the FM-curriculum in Moi University Click
c. For the FM-trainers in Eldoret Click
d. The HDSS in Eldoret & in Nairobi (S. v/d Vijver & the SCALE UP Study),

2. Aga Kahn University Hospital (AKUH) Nairobi 
The FM-training in AKUH Nairobi  trains 3 residents per year (a 4 year FP-training). In their 3rd and 4th year, residents train in a rural government hospital (Marangua hospital) 1 hr away from Nairobi and in Mariakani .
The Dutch FP Fleur de Meijer is staff member of the Dep of FM at AKU. In 2017, 2 FP’s from the University of San Francisco (UCSF) have helped 6 weeks in Marangua with the training and participated in teaching at AKUH in Nairobi. AKU is interested in a similar collaboration with the WHIG.
Simone Jaarsma and Pieter van den Hombergh piloted in coaching of the residents who participate in a community oriented Primary Care (COPC) elective. They participated in the Canadian funded ‘Access to Quality Care through Extending and Strengthening Health Systems’ (AQCESS) project, that is implemented in 3 subcounties: Kaloleni/Rabai (Kilifi County) and Boachoge Borabu (Kisii County).
Two residents Florence Mbatia an Nelson Nyamu did an interesting Quality Improvement project on The Burden and Management of URTI in the Primary Care facilities. It shows the potential contribution of FM towards a more Evidence Based approach. The project resulted in better, more cost-effective care. In a hurry? Read the executive report only.
Those interested in volunteering for coaching can get an impression from the report of Simone & Pieter on their 6 weeks elective guidance.

3. Kabarak University
It is based on Christian values. Infamed provides tuition fees.
4. Kenyatta University  (see film) Nairobi
KU projected 80 residents in FM for 2020.
5. Maseno University Kisumu

Dutch Family Practitioners in Kenya

1. Rotary Doctors in Kenya Huisartsenproject in Kenia- Kilifi & Kisii.
In 2014 zijn Rotary doctors huisartsen gestart met het NCD (Non-Communicable Disease)-project om ondersteuning te bieden bij de screening, het vervolgen en de behandeling van diabetes mellitus en hypertensie.
Kilifi: In samenwerking met het ziekenhuis in Kilifi zijn we gestart op vijf locaties in de omgeving van Kilifi (in de Kilifi county): Vipingo, Matsangoni, Chasimba, Jaribuni en Mtondia.
Het project draait het gehele jaar met uitzondering van de weken rond Kerstmis. De arts heeft de beschikking over een woning in Kilifi met huishoudelijke hulp. De chauffeur is in dienst van het project en is in staat ook zelfstandig de locaties te bezoeken. Hij treedt op als chauffeur, tolk en praktijkondersteuner. Voor de artsen is het van belang op de hoogte te zijn van bestaande richtlijnen voor de behandeling.
De opzet is om na een aantal jaren de diagnostiek en behandeling van deze aandoeningen over te dragen aan de medewerkers van deze health centers en dispensaries. In de eerste periode geven wij ondersteuning bij de screening, diagnostiek en behandeling. In de overdrachtsperiode wordt onderricht gegeven aan de plaatselijke medewerkers zodat zij het programma voor deze aandoeningen kunnen overnemen. Richtlijnen voor de behandeling zijn gemaakt en van de RDN-artsen wordt een actieve bijdrage aan de scholing van de medewerkers verwacht. Op dit moment zijn ongeveer 1850 patiënten bekend op alle locaties.
In januari 2017 zijn de spreekuren voor de NCD in Vipingo overgedragen aan de medewerkers daar. De activiteiten worden door ons gevolgd en wij zijn nog bereikbaar en beschikbaar voor vragen. Vipingo heeft plaatsgemaakt voor het health center in Bomani. In Bomani wordt samengewerkt met het Marianne Darwinkel die het North Coast Medical Training College heeft opgezet. Medici, clinical officers en diëtisten worden hier opgeleid. Dit is een vruchtbare samenwerking gebleken en de expertise van de RDN-artsen wordt bijzonder gewaard
In januari 2018 zullen de locaties Matsangoni en Mtondia overgedragen worden. In samenspraak met de health director in het Kilifi hospital) worden de health centers in Ganze en Vitengeni de volgende locaties voor het NCD-project.
Kisii: Begin januari 2018 is het NCD- project voor huisartsen in Kisii gestart. Targets in ons werk zijn opsporing en behandeling van patiënten met diabetes, hypertensie, epilepsie en astma.
Al vanaf het begin was er sprake van een zeer goede samenwerking met de politieke en medische autoriteiten van de County Kisii. De samenwerking met de MOH Sarah Omache en de steun van de gouverneur van de County hebben een enorme boost gegeven aan het commitment van de medical officers in de 5 level-4 hospitals in de regio.
Wekelijks worden de ziekenhuizen in resp. Iyabe, Kenyenya, Iranda, Nduru en Gesusu bezocht . Naast de follow-up en screening van de door de village healthworkers opgeroepen patiënten wordt het werken in deze special clinic afgewisseld met de OPD patiënten . Gemiddeld worden er (afgezien van de drukke screeningsdagen) 30-35 patiënten per dag gezien.
Inmiddels is er een uitstekende samenwerking met de nutritionists en worden de spreekuren in aanwezigheid van clinical officers, nurses in opleiding en medical doctors gedaan. Kennisoverdracht ,training-on-the job is in de meeste locaties dus nu al actueel en zal in de toekomst bijdragen aan de duurzaamheid van ons werk.
Vergelijkbaar met het huisartsenproject in Kilifi zullen er het gehele jaar artsen vanuit Nederland worden uitgezonden voor een periode van 4-6 weken. Een overlap van een week faciliteert de overdracht en maakt de werkperiode efficiënter.
Voor dit project worden huisartsen voor een periode van 3-6 weken (voorkeur voor 6) gezocht die hun ervaring en kennis graag inzetten voor een arme bevolkingsgroep die zich nu nog te weinig bewust is van de complicaties die het gevolg kunnen zijn van deze NCD’s.
Rotary dag in Nijkerk op 21 april. Zie ook de Rotary website
Voor de WHIG gaf Pieter v/d Hombergh een lezing. klik voor de powerpoint
Contactpersoon- coördinatoren:
Bea Visser 06-41388232
Sulinka Eerdmans 06-22916826
Leonard Witkamp 06-51280565.

2. Karen surgery Margriet van Unen FP.
This is Dutch style Family Practice offering FM-care to the community of Karen. It is exemplary for integrated, continuous, personal care. FM-residents are trained in the practice.