News of Eldoret

Afbeeldingmoilogo

The film on Family Medicine is ready.
The film is depicting what Family Medicine could contribute to Health care and why the Family Practitioner is a much needed professional.
See the documentary film on Youtube (3′) or the full version (30′)

eldoret2011 052BAringoworkshop

Hans and Marianne Bakker (see picture above) were the driving forces behind the film. Far right is Patrick Chege, Head of the Department of FM. Left is Geraldine van Kasteren, who had a crucial role in the support.
The first two women FPs are on the second picture:  Left: David Mukabi, Rachel Njambi and Joy Mugambi. Click for more pictures here

Read also the paper in MT (Medicus Tropicus) on the Eldoret training.

Welke rol heeft de WHIG in de FM-training in Eldoret nu?
Onze rol in de FM-training in Moi University in Eldoret is kleiner geworden. Marianne en Hans Bakker hebben in Juni 2015 wel de cursus “Clinician as Teacher” gegeven aan zes Registrars en Hans heeft samen met Laktabai in oktober de cursus “Communication Skills for Doctors” gegeven aan de vier nieuwe FM-registrars van Eldoret. Tevens hebben zij in Juli 2015, samen met professioneel filmer Esther Janmaat, in Kenia de film gemaakt over FM “Why Kenya needs Family Medicine” (zie hierboven). Het PM-fonds hielp bij de financiering van die film en draagt verder ook nog steeds bij in de Tuition fees van de Trainees.
Het lijkt erop dat Kenya de FP als nuttige professional ontdekt heeft. Op vijf universiteiten in Kenya worden nu opleidingen FM gestart. In 2015 waren er ongeveer 20 eerstejaars, waarvan 4 in Eldoret. In februari 2016 bezocht Frans Mathot het land voor een seminar in palliatieve zorg. Lees hier in het verslag: VERSLAG SEMINAR PALLIATIVE CARE WEBUYE zijn ervaringen.

In Rwanda zijn Mieke Visser (associate Professor) en Maaike Flinkenflogel actief. Maaike is head of discipline of primary health care (valt onder de ‘school of medicine and pharmacy, college of health sciences’) en is gedetacheerd via Primafamed. Hun undergraduate programma FM & Community Health is een succes. Dit programma wil medisch studenten bekend maken met FM en Community Health.
Er ligt nu weer een advies aan de minister om de Masters-opleiding FM opnieuw te beginnen. (Ze had de FM-training gereduceerd tot een diploma-opleiding).

In Malawi gaat Barbara Swarthout helpen bij het Undergraduate programma Community Health & FM in Blantyre. Malawi is veelbelovend.

Het is allemaal vrijwilligers werk of met weinig vergoeding. De WHIG en het Peter Manschot fonds helpen, maar de middelen schieten te kort. Er gebeurt veel met weinig middelen, maar door goede mensen. Door deelname aan de RATO heeft U meegeholpen.

31 juli 2015 De volkskrant over corruptie in Eldoret

Verzoek om sponsoring voor Eldoret

Sinds 2009 zijn wij, Hans & Marianne Bakker, betrokken bij de betrekkelijk nieuwe Keniaanse huisartsen-opleiding, Family Medicine (FM) geheten. De aanwas van nieuwe dokters die dit specialisme kiezen is echter nog te gering, o.a. door onbekendheid met het vak en ook door rondzoemende verkeerde ideeën. Daar moet op veel manieren hard aan gewerkt worden en dat gebeurt ook! Zo is het ‘Department of FM’ begonnen met lesgeven aan de aan medische studenten en worden jonge MO’s (medical officers) individueel benaderd. Wij willen door middel van een korte, volledig Keniaanse, documentaire aan alle potentieel betrokkenen in Kenia laten zien wat de grote waarde van Family Medicine voor dokters en voor de gezondheidszorg van Kenia kan zijn. De documentaire wordt ook in andere landen van Africa gebruikt). Hieronder meer uitleg over FM en de film. Ook wordt u verwezen naar een kort filmpje over dit project met enkele Nederlandse en Keniaanse gezichten.

Wat is Family Medicine? 

De Family Medicine opleiding is een universitaire, medisch-specialistische master-opleiding die opleidt tot Family Physician. Het is een vervolgopleiding na het behalen van het basisartsexamen. “A Family Physician is the specialist to have!”, vooral op het platteland in Afrika. Het is een dokter die op hoog niveau de patiënten en gemeenschappen van de wieg tot het graf kan behandelen en begeleiden.

Groot Belang:
De harde waarheid is dat het grootste deel van de bevolking praktisch gezien nauwelijks toegang heeft tot de grote ziekenhuizen met de bekende specialisten. Daarom is een breed opgeleide arts van het grootste belang van het platte land.

Kosten van de film
Om de kosten van de film te dekken was een bedrag nodig van 17.500 euro. Het Peter Manschot Fonds heeft van het fonds Téchevé  al € 5.000 ontvangen. Bovenop deze € 5.000 heeft een aantal vrienden, waaronder uiteraard huisartsen en voormalig tropenartsen, sponsorbedragen toegezegd van € 500 ieder! De film is klaar maar er is een tekort van 2000,-
U kunt uw bijdrage storten op:  Rekening NL90ABNA0493776664 van het Peter Manschot Fonds onder vermelding van: Film Family Medicine (het PMF heeft een ANBI-status, giften zijn fiscaal aftrekbaar)

Met dank aan u allen,
Hans Bakker, huisarts n.p., honorary lecturer Family Medicine, Moi University, Kenia. Marianne Holtland, huisarts, honorary lecturer Family Medicine, Moi University, Kenia

Zie https://youtu.be/y1OWu5XFnDE om meer te zien en horen over FM en het  filmproject.