Working abroad as a FP/GP

Possibilities for working as a FP/GP

Please take notice: This list is not exhaustive

 1. VSO offers working and teaching opportunities for FPs with tropical experience. www.vso.nl
 2. In South Africa their are plenty possibilities. Click.  Also view AHP (African Health Placement)
 3. Working in Australia/ New Zealand check the map in our site
 4. An organisation offers jobs for FPs at various places is International Human Resources International SOS. Clare Davies will help you with specific questions.
 5. Tanzania. VSO has some vacancies for tropical doctors, AIGTs.
  Sengerema Hospital
  Medical Officer in Charge is a Dutch doctor (Dr. Marie Jose Voeten). The hospital offers also places for junior doctors.
  Ndolage Hospital
  St Walburgs Hospital (Nyangao).
  – ZanzibarPemba ? Contact Hans Voerman Volunteer & Programme Advisor VSO Nederland
 6. Look also at the site of “Dokters van de Wereld”. All jobs paid and unpaid are on their site.

Possibilities for a teaching job or short term mission abroad

Teaching expertise on FM is much needed in subsaharan Africa. we like to offer some connections here:
1. VSO offers teaching opportunities for FPs with tropical experience in Malawi. Look at www.vso.nl and at the Malawi page.

Offering yourself as a teacher

Do you want to put yourself in the window as a teacher on your specialties in FM for subsaharan Africa? Join the list.

Tot slot, als WHIG liggen zowel ons hart als onze ervaring met name bij LIC, echter omdat er bij herhaling gevraagd wordt naar de andere mogelijkheden voegen wij ter informatie de onderstaande paragraaf toe over werken in het buitenland. Voor de volledigheid willen we benadrukken dat Whig geen persoonlijke ervaring heeft met de genoemde organisaties.

Over de grens aan de slag

Ben je afgestudeerd en BIG-geregistreerd? Dan kan je in principe in vrijwel heel Europa als arts aan de slag. Binnen de EU zijn namelijk voor artsen afspraken gemaakt voor onderlinge erkenning van diploma’s. Diploma’s die aan de voorwaarden voldoen worden zonder inhoudelijke toetsing erkend, zo kun je lezen op www.bigregister.nl.
Een lidstaat kan wel voorwaarden stellen om geregistreerd te kunnen worden (bijvoorbeeld het betalen van een inschrijfgeld). Buiten de EU is het lastiger. Want daar wordt je diploma niet zonder meer erkend. In verschillende landen moet je bijvoorbeeld eerst een examen afleggen om te kunnen solliciteren. En dan is het nog niet vanzelfsprekend dat je als arts zelfstandig aan de slag kunt. In de VS dien je bijvoorbeeld eerst nog vier jaar onder supervisie te moeten werken alvorens je je Amerikaans arts mag noemen. Een lange weg dus! Regels en voorwaarden kun je het beste opvragen bij de organisatie die in een bepaald land het register bijhoudt. De gegevens van die organisatie vind je via de ambassade of het consulaat van dat land.  Om te kunnen werken in het buitenland (binnen of buiten de EU) heb je een verklaring van registratie nodig. Het RIBIZ kan een verklaring voor je opstellen in het Duits, Engels, Frans of Nederlands. In deze verklaring staat dat je in Nederland geregistreerd bent en volgens de Nederlandse wet bevoegd bent om als arts te mogen werken. Verder wordt vermeld of er beperkingen zijn met betrekking tot de uitoefening van het beroep.

Binnen NL zijn er meerdere organisaties die bemiddeling en buitenlandse vacatures voor (huis)artsen aanbieden:

 1. MMedical, https://www.mmedical.nl MMedical is een jong kantoor gespecialiseerd in het begeleiden van artsen naar aanstellingen in het buitenland. Het kantoor wordt geleid door zes aankomend artsen en is bedoeld voor artsen.
  Betrokkenheid, gedrevenheid en betrouwbaarheid zijn de woorden die ons kenmerken. Heeft u de ambitie om tijdelijk of permanent in het buitenland te gaan werken? Dan zullen wij u ondersteunen en begeleiden in de zoektocht naar een geschikte baan. Contacten in Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Kazachstan, Azerbeidzjan, Kaaiman Eilanden/Caribisch Gebied en Scandinavië
 2. BKV international, https://bkv.jobs/nl/internationale-carriere is internationaal actief voor artsen en medisch specialisten. Zij bieden: bemiddeling en begeleiding, buitenlandse vacature, ervaringsverhalen, informatiebijeenkomsten, ervaren consultants en een advies op maat. Het aanbod wisselt maar denk aan: Frankrijk, Zweden, Aruba, Bonaire, Duitsland, Zwitserland. Deze huisartsvacatures zijn op waarneembasis, in loondienst of als zelfstandig te vestigen huisarts.
 3. FWG advies www.fwg.nl 
 4. TMI-interim https://www.tmi-interim.nl/nl/
 5. Op MedischContactBanen vind je onder andere vacatures in het buitenland
 6. Viamedica, http://viamedica.nl/kandidaten/buitenland/