WHIG nieuwsbrief 2015-03

WHIG Werkgroep Huisartsgeneeskunde en Internationale Gezondheidszorg

De WHIG stuurt deze nieuwsbrief elk kwartaal en bij belangrijke mededelingen. Stelt u dit niet op prijs, geef dit dan svp door via info@whig.nl. U ontvangt dan geen mail meer van ons.

Nieuws uit de WHIG..

Publicatie missie en visie van de WHIG

Dit voor had de WHIG met al haar kernleden een heidag, om opnieuw stil te staan bij de vraag: Wie zijn we? Wat is de toegevoegde waarde van de WHIG? En waar willen we naar toe? Dit heeft geleid tot een herziening van de missie en visie, welke vanaf deze week te lezen zijn op onze site www.whig.nl Uit de missie en visie worden de speerpunten voor het komend jaar gedestilleerd.

Bestuurswissel

Binnen het dagelijks bestuur van de WHIG heeft er een bestuurswissel plaats gevonden. Alexa ter Horst zal het penningmeesterschap overnemen van Remko Schats. Wij danken hem voor zijn inzet en verwelkomen Alexa. Eveneens een warm welkom voor Maarten Borg. Hij zal Rob Sijbers ondersteunen in de portefeuille Reizigersadvisering. Kijk op onze pagina ‘bestuur’ voor meer informatie over de organisatie van de WHIG.

Terugkoppeling WHIG Internationl, P.van den Hombergh, vice-voorzitter WHIG

Onze rol in de FM-training in Moi University in Eldoret is steeds kleiner geworden. Marianne en Hans Bakker zijn nog wel geweest om de cursus “The clinician as a teacher” te geven en  – belangrijk voor de PR – om te helpen bij het maken van een film over FM en de Family Practitioner (FP). Maar de trainees beginnen nu vaak op andere universiteiten. Die film gaat iedereen hopelijk snel zien. Het PM-fonds financierde die film en verder ook nog steeds de Tuition fees van de Trainees.

Het lijkt erop dat Kenya de FP als nuttige professional ontdekt heeft. Op vijf universiteiten in Kenya worden nu opleidingen FM gestart. Er starten mogelijk wel 25 eerstejaars (de opleiding is 4 jaar), maar slechts 2 in Eldoret. In Rwanda zijn Mieke Visser (associate Professor) en Maaike Flinkenflogel (Head of Department van de FM-training in Kigali; werkt bij Primafamed)  actief. Hun undergraduate programma FM & Community Health is een succes. Er ligt nu weer een advies aan de minister om de Masters-opleiding FM opnieuw te beginnen. (Ze had de FM-training gereduceerd tot een diploma-opleiding). In Malawi gaat Barbara Swarthout helpen bij de undergraduate opleiding FM in Blantyre. Malawi is veelbelovend. Het is allemaal wel vrijwilligers werk of met geringe vergoeding. De WHIG en het Peter Manschot fonds helpt, maar de middelen schieten te kort. Er gebeurt veel met weinig middelen, maar door goede mensen.

Vacatures

Nieuwe leden zijn altijd welkom, op dit moment zijn er echter de volgende concrete vacatures:

1.Vacature organisatie WHIG symposium, wil jij dit jaar het WHIG symposium organiseren? Eens per jaar organiseert de WHIG een symposium voor onze achterban. Het doel hiervan is tweeledig. Enerzijds bieden wij een divers programma aan inhoudelijke nascholing, binnen de brede thematiek van reizigersadvisering, internationalisering en migrantenzorg. Anderzijds heeft het symposium ook een sociale functie en is er voldoende tijd voor onderlinge contacten. Zo zijn er tijdens het programma diverse pitches van boekpresentaties, buitenlandprojecten etc. En is er markt met stands van verschillende organisaties die in hetzelfde veld van internationale eerstelijns zorg werken. De organisatie doe je samen met 2-3 ervaren WHIGers en wij denken aan een tijdsinvestering van 4 uur per maand van oktober 2015 tot en met mei 2016.

  1. Vacature voor het schrijven van de praktijkwijzer reizigersadvisering. De WHIG zou graag zien dat de basiskennis over reizigersadvisering toegankelijk wordt voor alle huisartsen, want in de praktijk lopen we er allemaal tegenaan. Bijvoorbeeld een zwangere vrouw die naar Turkije op vakantie wil, moet je haar wel of niet doorverwijzen naar GGD? Wij zijn op zoek naar iemand met zowel ervaring met het onderwerp, die samen met 1-2 leden van de WHIG, de bestaande documenten om wil schrijven tot een praktische handleiding voor op de dit WHIG site. Wij denken aan een tijdsinvestering van 4 uur per maand gedurende 6 maanden. Voor meer informatie lees verder op onze site. http://whig.nl/vacatures/

Verhalen van onze achterban..

Barbera Swarthout in Blantyre, Malawi

‘The needs are endless’ zei het hoofd van het Family Medicine department van de College of Medicine in Blantyre, Malawi. Malawi.. ruim 16 miljoen inwoners, één arts op de 50.000 inwoners en in het hele land twee Malawiaanse huisartsen. Sub-Saharisch Afrika, straatarm. Sinds januari 2015 zijn er drie Malawiaanse Family Medicine residents aan de slag in een ambitieus 4-jaars programma van het Family Medicine department in Blantyre. Alledrie de residents werken in Mangochi, 3 uur rijden ten noorden van Blantyre (beetje onhandig). Het departement geeft ook onderwijs aan groepen van undergraduates, co-assistenten, 4 groepen van 25 per jaar. Het departement is bemand door 1 FTE, verdeeld over twee personen, en heeft geen geld voor meer residents of meer staf. ‘You are welcome, the needs are endless’. En dus ben ik hoopvol dat ik nuttig werk kan gaan doen in Malawi. Mijn man achterna, ikzelf tien jaar huisarts, ook tropenarts, en inmiddels ook huisarts docent – daar zal vast behoefte aan zijn. Met al mijn documenten op zak (gewaarmerkte vertaalde diplomas, verklaring omtrent gedrag etc etc) stapte ik een week geleden het vliegtuig in. Het hoofd van het department had me verteld dat ze 5 tot 10 telefoontjes per maand krijgt van buitenlandse huisartsen die op bezoek komen voor een paar weken of een paar jaar, en of ze iets kunnen betekenen? In al mijn jaren betrokken bij Pakistan ben ik nog nóóit benaderd door iemand die daar graag zou werken, kortom even schakelen! Rotary Doctors Netherlands kan bijvoorbeeld specialisten sturen voor max 6 weken. Kortom er is heel wat buitenlands aanbod van artsen die de handen uit de mouwen willen steken. Laten we zien waar de mogelijkheden liggen. Volgende week ga ik kijken bij een undergraduate Family Medicine lecture week en daarna hoop ik snel mijn werkvergunning te kunnen regelen (6 weken meelopen op verschillende afdelingen van het gigantische Queen Elisabeth Central Hospital), zodat ik aan de slag kan. Maar hoe en wat? Dat moet nog blijken. Ondertussen is het hier sprookjesachtig mooi en zijn de mensen echt heel vriendelijk. Wordt vervolgd..

Cees Sluimer, actief voor het goede doel

Beste collega’s, zoals jullie wellicht weten hebben mijn vrouw en ik enkele jaren als tropenarts gewerkt, grotendeels in Tanzania. Nog altijd vinden we het leuk betrokken te blijven bij ontwikkelingssamenwerking op medisch gebied. Als onderdeel daarvan wil ik Amref Flying Doctors steunen. Ik doe dit door, samen met mijn team “Maendeleo”  (“Vooruitgang”, totaal 4 man/vrouw) van 10 tot 17 oktober deel te nemen aan de Kenya Classic, een mountainbike-tocht, dit jaar in Tanzania, en zo geld in te zamelen. Amref hebben we in onze tijd als tropenarts leren kennen als een buitengewoon waardevolle organisatie. Zelf deden wij de standaard operaties als keizersnee, darmafsluitingen of liesbreuken. Bij zaken die te gespecialiseerd waren voor ons werden we eens in de paar maanden bijgestaan door bv. een plastisch chirurg van de AMREF. Na een oproep via de radio was het altijd indrukwekkend om te zien hoe de volgende dag plots de polikliniek vol was met kinderen met bv. een klompvoet of hazenlip, die dan in rap tempo mbv de AMREF-chirurg operatief geholpen konden worden. Maar het werk van Amref is breder: zo zetten zij zich in om bv. moedersterfte terug te dringen: een onderwerp dat mij na aan het hart ligt, ook omdat het in ons eigen ziekenhuis een indrukwekkend probleem was waaraan ik veel aandacht heb besteed. Ook staat het terugdringen van meisjes-besnijdenis hoog op hun agenda. De opbrengsten van de vaccinaties / reizigrsadvisering uit mijn eigen huisartsenpraktijk komen ten goede aan Amref, om zo de aanstaande reizigers bewust te maken van gezondheidszorg in minder rijke landen. Graag wil ik jullie hierbij vragen een donatie te doen. Dat kan eenvoudig via de website: https://www.kenyaclassic.com/cees-sluimer Amref heft een zgn. “ANBI-status” en je gift is daardoor belastingaftrekbaar. Bij voorbaat hartelijk dank! Cees Sluimer

Nieuws uit andere gremia..

NVTG COMMISSIE NASCHOLING EN HERREGISTRATIE

Vanaf 1 januari 2015 bestaat het register Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (AIGT) dat door de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) wordt beheerd. Het NVTG-bestuur zoekt leden voor de nieuwe commissie Nascholing en Herregistratie. Voor meer informatie, zie de website: http://www.nvtg.org/index.php?id=1300

REGISTER AIGT.Inmiddels hebben zich al zo’n 90 mensen ingeschreven in het Register AIGT bij de RGS. Twijfelt u nog of weet u niet wat het Register AIGT is, zie onze website: http://www.nvtg.org/index.php?id=1262 waarbij ook een achtergrondartikel over dit Register. Met uw inschrijving legitimeert u uw beroep van ‘tropenarts’, u bent een erkend Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde-KNMG. Ook niet-NVTG leden kunnen zich melden bij de RGS.

WES, LOVAH Lijkt het je leuk om een buitenlandse aios op bezoek te krijgen in jouw praktijk?
Europese aiossen kunnen via het Hippokrates Exchange programma een kijkje in de keuken nemen in een huisartsenpraktijk over de grens. Ze lopen één á twee weken mee met een huisarts. Ik ben op zoek naar Nederlandse huisartsen die het leuk vinden om zo’n aios te ontvangen in hun praktijk. Je hoeft geen onderdak te verlenen. Geïnteresseerd? Zie http://vdgm.woncaeurope.org/content/about-hippokrates voor meer informatie en stuur een mail met je gegevens naar hippokratesnl@gmail.com. Nikki Regtering, huisarts in opleiding, Werkgroep Europese Samenwerking, National Hippokrates Exchange Coordinator

Leuk om te lezen?

Pharos: Handreiking ethische dillemama’s in de geestelijke gezondheidszorg voor asielzoekers

De Johannes Wier Stichting heeft een handreiking uitgebracht over ethische dilemma’s in de geestelijke gezondheidszorg voor asielzoekers. In de GGZ voor asielzoekers worstelen hulpverleners regelmatig met ethische dilemma’s. Ze kunnen hun standaarden voor goed hulpverlenerschap vaak niet waarmaken. In de dagelijkse praktijk is er lang niet altijd tijd en ruimte om stil te staan bij alle afwegingen die ze moeten maken. Zorgverleners voelen zich persoonlijk te betrokken of houden juist teveel afstand. Ze twijfelen over of een psychiatrische diagnose wel de kern van de klachten dekt en of een asielzoeker gebaat is bij zo’n diagnose. Ook in hun contacten met advocaten en andere organisaties doen zich dilemma’s voor: welke informatie kunnen ze wel en niet delen, wat is nog wel en wat niet meer in het belang van hun cliënt? http://www.pharos.nl/nl/kenniscentrum/algemeen/nieuws/835/handreiking-ethische-dilemma-rsquo-s-in-de-ggz-voor-asielzoekers

Pharos: Onzichtbare Pijn

Pharos heeft in samenwerking met het NHG de publicatie Onzichtbare pijn: adviezen voor de implementatie van de NHG ‘SOLK standaard’ bij patiënten met een migrantenachtergrond ontwikkeld. De publicatie Onzichtbare pijn is bedoeld om huisartsen en praktijkondersteuners toe te rusten bij de behandeling van migranten patiënten met SOLK. Hierin staan adviezen, tips en voorbeeldzinnen gericht op het uitvragen van psychosociale factoren, het uitleggen van SOLK en het verwijzen naar andere zorgverleners. De adviezen en tips zijn bruikbaar voor alle zorgverleners die met SOLK bij patiënten met een migrantenachtergrond te maken hebben. http://www.pharos.nl/nl/kenniscentrum/algemeen/nieuws/836/tips-en-adviezen-bij-onzichtbare-pijn-in-de-zorg

Medische zorg in Kenia gevangen in corruptie

Patiënten die niet kunnen betalen, worden gegijzeld. Keniaanse staatsziekenhuizen gijzelen geregeld kinderen en volwassen patiënten als de rekening niet kan worden betaald. Dit kan weken of zelfs maanden duren, ontdekten Nederlandse onderzoekers van het VU medisch centrum Amsterdam in het Moi Teaching and Referral Hospital (MTRH) in Eldoret in West-Kenia. Het VUmc heeft hiermee een samenwerkingsverband. Lees het stuk uit de Volkskrant en the Lancet op onze site. http://whig.nl/medische-zorg-in-kenia-gevangen-in-corruptie/

Belang buitenlandstages opnieuw bevestigd

Lees verder in dit leuke artikel van het BMJ van onze Britse collega’s over leiderschap en werken in het buitenland en waarom dit goed is voor studenten. http://whig.nl/international-work-and-leadership-in-uk-general-practice/

Global Health maakt artsen bescheiden – Medisch contact mei 2015

Hans Hogerzeil is hoogleraar global health in Groningen en werkte zijn hele loopbaan bij Wereldgezondheidsorganisatie WHO aan ‘essential medicines’. ‘Elke arts moet iets weten van global health’. Lees verder op onze site http://whig.nl/global-health-maakt-artsen-bescheiden-medisch-contact/

Leuk om te doen?

NVTG Symposium: Amsterdam, 16 oktober 2015

Inschrijven voor het congres kan via de website: https://www.nvtg.org/index.php?id=1049 Locatie: Rode Hoed te Amsterdam. Titel: ‘Essential Medicine. Access, quality and rational use: the role of essential medicines in Universal Health Coverage’. Het NVTG organiseert het congres samen met Uniting Streams, TROIE en Health Action International. Zie de folder: https://www.nvtg.org/userfiles/files/nvtg_congresfolder_2015_WEB.pdf De locatie beperkt het aantal mogelijke deelnemers: dus WEES ER SNEL BIJ als u zeker wilt zijn van uw deelname.

Nascholing tropische infectieziekten en reizigersadvisering in Tanzania Stichting Kilimanjaro

1-11-2015 Lees verder op onze site http://whig.nl/nascholing-tropische-infectieziekten-en-reizigersadvisering-in-tanzania-stichting-kilimanjaro/

TROPEN CARRIÈREDAG 21 november 2015

Op zaterdag 21 november a.s. is de jaarlijkse TCD. Thema: Waar ligt de grens? Zie de website van TROIE voor meer informatie: www.tropenopleiding.nl.