WHIG nieuwsbrief 2017-04

WHIG Werkgroep Huisartsgeneeskunde en Internationale Gezondheidszorg

Nieuws van de WHIG

Family Medicine Training in Malawi: need for volunteers

Wim Heres and Pieter van den Hombergh just returned from a visit to Malawi having been invited by Barbara Swarthout and Miriam van der Goor. Both Barbara and Miriam are committed Family physicians, who work at the department of Family Medicine with the under- and post-graduate training. The training is well organized, but to survive still requires input from volunteers / family physicians. FPs from all over the world (Malawi, Congo, SA, the UK, US, Holland, Sweden) are all very motivated and dedicated staff members. For Dutch Family Physicians/ former tropical doctors Malawi is an opportunity to help out 6 weeks on a voluntary base with the training in a rural hospital. When you have more time assisting in a general practice may be a possibility. Our fact finding visit included the Department of Family medicine with John Parks as Head of Department, the FM training center in Mangochi hospital with Prosper Lutala working at the site as Deputy Head of Department, the Medical Training/ College of Medicine, the FM practice of Barbara in the Cure hospital. Unexpected and inspiring was the visit of the Community Health practice/ clinic of the tropical doctor/ AIGT Jeanette van Os in Cape Maclear. The result is on the webpage:  http://whig.nl/continents/africa/malawi/ and http://whig.nl/continents/africa/. Our trip was too short. Family Medicine is in a very promising phase in Malawi. Go and have a look.

Vacature scetretaris WHIG bestuur

Ben jij een dokter met internationale interesse? Reageer dan op de vacature in de bijlage. De vacature is voor een bestuursfunctie waarbij je je in het begin richt op praktische taken, zodat je al doende meer ervaring op kunt doen en affiniteit krijgt met de verschillende activiteiten van de WHIG. Op deze manier kun je groeien in de verantwoordelijkheden die horen bij een bestuursfunctie.

WHIG voorjaarssymposium 4 april 2018

Save the date! Volgend voorjaar organiseren we weer een inspirerend en leerzaam symposium in Utrecht, dit keer met als thema ‘Levensfasen’. Met lezingen over oa diversiteit in zwangerschap- en geboortezorg, reizigersadvies van jong tot oud en Claire Marie Thomas (huisarts en global health dokter uit UK, voorzitter van de Vasco Da Gama movement) komt spreken over de verschillende levensfasen in de carrière van een global health dokter. Meer informatie en uitnodiging volgen.

Nascholing in de tropen:

Bent u als huisarts op zoek naar internationale nascholing? Kijk ook eens op onze site voor een overzicht http://whig.nl/whig-nl/nascholing-voor-huisartsen-in-de-tropen/

 

Nieuws van andere gremia

Health Education aanbod 2018

Health Education is een partner van de WHIG in de organisatie van de RATO (toetsgroeponderwijs reizigersadvisering). Daarnaast organiseert Health Education onafhankelijke opleidingen en nascholing voor professionals in gezondheid en zorg en heeft momenteel een uitgebreid geaccrediteerd aanbod Travel Medicine Training. Deze nascholing wordt niet gesponsord door de farmacie. Het aanbod 2018 is bekend en vindt u in de bijlage van deze mail.

Pharos: Activering, participatie en gezondheid van statushouders.

Hoe kunt u als gemeente komen tot een samenhangende aanpak? Lees meer hierover in de handreiking Activering, participatie en gezondheid van statushouders. Een voorproefje: Formuleer met betrokken sectoren een gemeenschappelijke visie. Ga hierover in gesprek met de belangrijkste partijen. Breng samen in kaart welke statushouders in de gemeente wonen, welke mogelijkheden ze hebben en welke ondersteuning nodig is. Ontwikkel samen een aanpak met gezondheid als onderdeel van activerings- en participatietrajecten. Betrek statushouders. Lees verder op: http://www.pharos.nl/documents/doc/pharos_handreiking_activering_participatie_defokt2017.pdf

Pharos: Revisanten website huisarts-migrant.nl gezocht

Lijkt het je leuk om je kennis van tropische ziekten te updaten en weer even de literatuur in te duiken? De redactie van http://www.huisarts-migrant.nl/ zoekt enthousiaste (huis)artsen die 1 van de 13 artikelen over tropische ziekten op hun website willen redigeren en updaten aan de hand van de laatste literatuur. Er is een format hoe dit aan te pakken en er staat een kleine vergoeding tegenover. De teksten komen uit de periode 2011-2014 dus nog vrij recent. Interesse? Mail naar eline.dekker@outlook.com, ik geef je gegevens dan door aan de redactie.

Praktijkwijzer reizigersadvisering op www.huisarts-migrant.nl

Binnenkort is de link naar de praktijkwijzer reizigersadvisering (op whig site) ook te vinden op www.huisarts-migrant.nl.

NVTG: update Bigregistratie

Zoals u weet, is de NVTG naar aanleiding van verhalen van leden over problemen met de BIG-herregistratie in overleg getreden met de KNMG. De KNMG heeft in de afgelopen periode verschillende malen overleg gehad met CBIG en het ministerie van VWS over onder andere de arts IGT en de vereisten voor de BIG-herregistratie. Doel van deze overleggen is te komen tot heldere afspraken over de herregistratie van artsen die tevens beschikken over een profielregistratie bij de RGS, zoals de arts IGT. Ook de problemen die de leden die niet als arts IGT zijn geregistreerd, zijn in de gesprekken onder de aandacht gebracht. Op dit moment hebben de overleggen nog niet tot concrete uitkomsten geleid. De KNMG is zich bewust van de urgentie. Na overleg met de KNMG adviseren wij artsen-IGT die hun aanvraag voor BIG-herregistratie nog niet hebben ingediend, hiermee nog even te wachten. Wettelijk gezien kan de aanvraag tot het einde van de aanvraagperiode, de zogenaamde uiterste herregistratiedatum, worden ingediend om door de BIG behandeld te worden. Let u er wel op dat u de aanvraag daadwerkelijk vóór het eind van het jaar indient en u – waar mogelijk – alvast bewijsstukken van uw werkzaamheden verzamelt. Artsen die hun aanvraag wel hebben ingediend, maar die het niet lukt om de vereiste documenten binnen de gesteld periode op te sturen, kunnen verlenging aanvragen bij het BIG-register.

SANO wervingsbrief 2017

Een bijdrage voor jonge bekwame collega’s zodat er medische zorg kan worden gegeven daar waar de nood het grootst is … juist nu” Met Uw steun helpt SANO deze collega’s al bijna 50 jaar. In de bijlage vindt u de wervingsbrief 2017.

 

Leuk om te lezen?

‘Vertrapt gras’, een roman over internationale hulp bij rampen

Waar olifanten vechten, wordt het gras vertrapt, luidt een Afrikaans gezegde. Maanden na de massamoord in Rwanda zijn de legers van Hutu en Tutsi nog steeds in een verbeten strijd verwikkeld. Met honderdduizenden tegelijk vluchten Rwandese burgers naar Congo en Tanzania. Wanneer Dip van Ginkel, een tropenarts met ervaring in Afrikaanse missieziekenhuizen, wordt gevraagd te gaan helpen in een vluchtelingenkamp stemt hij pas na lang aarzelen toe. Hij heeft het niet op noodhulp. De ontvlambaarheid van opeengepakte, hongerende menigten maakt hem ongemakkelijk. Hij wil zich niet hoeven buigen over een uitgemergeld, huilend kind naast een dode moeder in de wetenschap dat de vrachtwagens die voedsel moeten brengen, nog bezig zijn lijken af te voeren. De chaos die hij aantreft is echter van een heel andere aard. Temidden van ruim opgezette kampen staan hulporganisaties elkaar naar het leven, doen wetenschappers de meest onzinnige onderzoeken, worden door donoren nutteloze goederen aangevoerd en probeert voor de rest iedereen beter te worden van de situatie. Vertrapt gras is een vlijmscherpe roman over de gang van zaken in een noodhulpgebied. Adriaan Groen beschrijft zijn personages met compassie en humor. De handelwijze van nationale en internationale hulporganisaties beziet hij met een stekelig soort ironie. ‘Groen doet een boekje open over de internationale hulp bij rampen.’ Trouw ‘Trefzeker.’ ‘Informatief.’ Medisch Contact. Adriaan Groen is tropenarts en werkte een groot deel van zijn leven in Afrika. Van zijn hand verschenen tot nu toe drie verhalenbundels en vier romans. Gebonden | volledig herziene 6e druk | 320 pagina’s | Formaat: 135 x 210 mm | € 17,50 | ISBN: 9789077322550 | Nur code 402  | Uitgeverij Mension

Global Health Café over het wereldwijde tekort aan zorgpersoneel

17-11 hield de Wereldgezondheidsorganisatie in Dublin de vierde mondiale Human Resources for Health-conferentie. Duizend experts kwamen er bijeen om te spreken over een crisis die de internationale gemeenschap de komende tijd voor een grote uitdaging stelt: voor de groeiende en vergrijzende bevolking zijn er te weinig dokters, verpleegkundigen en vroedvrouwen beschikbaar. 20-11 stond Amsterdam ook even in het teken van datzelfde thema. Een aantal Afrikaanse experts maakte daar vanuit Dublin een tussenstop, om zich op het Koninklijk Instituut voor de Tropen samen met het 100-koppige publiek te buigen over de vraag: hoe lossen we het wereldwijde tekort aan artsen, verpleegkundigen en verloskundigen op? Het levert een interessante discussie op. Lees verder op onze site: http://whig.nl/category/whig/nieuws/

 

Agenda, meer informatie vindt u op onze site

09-12-2017: Tropen Carrière Dag

09-12-2017: NVTG lustrum borrel

19-01-2018: Pharos: Effectief communiceren met laaggeletterden

02-02-2018: Pharos: Effectief communiceren met laaggeletterden

18-02-2018: KIT: nascholing Cultuursensitieve vaardigheden in de zorg

04-04-2018: WHIG symposium

 

De WHIG wenst u fijne feestdagen en een voorspoedig 2018!