North America

Canada

Calgary University has an active department providing lots of free teachingmaterial for rural FM in LIC. MMedical (zie website https://www.mmedical.nl) biedt bemiddeling. De Nederlandse huisartsopleiding staat goed aangeschreven. Er zijn verschillende staten met in Alberta het grootste aanbod. De voorbereiding kost tijd, tenminste 1 jaar waarna je (betaald) kunt werken onder supervisie.

Central America

Bonaire

Situatie: Op Bonaire zijn zeven praktijken, vijf met Huisartsen opgeleid in Zuid-Amerika en twee met Nederlandse Huisartsen duo’s die in dienst zijn. Het werk is heel erg vergelijkbaar met Nederland: zelfs het HIS komt uit Nederland, alleen de patiënten, de context en manier van werken zijn anders. Zo is er bijvoorbeeld nog veel papieren post, gebeurt er weinig telefonische triage en moeten mensen met hun recept bij de apotheek in de rij gaan staan. Het ziekenhuis functioneert heel Nederlands maar ook daar gelden digitalisatie issues en niet alle specialisten zijn altijd aanwezig. Soms worden patiënten uitgevlogen naar Colombia, Aruba of Curaçao. Veel voorkomende problematiek op het eiland is hypertensie, diabetes, obesitas en complicaties daarvan natuurlijk maar ook (huiselijk)geweld en verkeersongevallen zijn veel voorkomend.

Waarneming: er is op Bonaire veel behoefte aan waarnemers (liefst minimaal 6 maanden maar als je goed in je talen zit dan kan korter ook). Verschillende praktijken zoeken vaste waarnemers en daarnaast zijn er het komende jaar huisartsen die met pensioen gaan en nog geen opvolging hebben. De HAP heeft eigenlijk ook altijd diensten ter overname (avond en weekend).

Eisen: BIG registratie, BES ontheffing (als je recent in NL gewerkt hebt geen probleem), beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor Bonaire (via VVAA te regelen). Er wordt op Bonaire met name Papiamentu, Spaans en Nederlands gesproken. Als je Papiamentu of Spaans een beetje onder de knie hebt kom je een heel eind. Als je langer dan 3 maanden gaat dan moet je je ook op Bonaire in gaan schrijven, dat kost iets meer papierwerk.

Wonen en sociaal: Bonaire is geen goedkoop eiland maar heeft wel veel te bieden. Het is veilig, klein en je kan er fantastisch windsurfen, duiken, zeilen, snorkelen, fietsen etc. Qua scholen is er een wachtlijst dus mocht je je kinderen naar de ‘nederlandse’ (privé)school willen, dan moet je ze vast zo vroeg mogelijk aanmelden. Voor de kinderen is er een manege BSO, zwemles in de zee, surfles en van alles meer te doen. Financieel is waarnemen op Bonaire niet heel lucratief maar als je HAP diensten doet wel te doen.

Contact: Mocht u interesse hebben dan kan ik u in contact brengen met huisartsen of de huisartsenpost op Bonaire, u kunt mij bereiken via de WHIG.

Mashi Danki en Ayo, Alexa ter Horst

Costa Rica

Kristin Holthuis has worked for years to support the training of Family practice in San Jose. She now runs a private General Practice in San Jose. (Kristin@sol.racsa.co.cr).

Cuba

Paul Jonas is coordinator for Cuba and FP-trainer in the Leiden UMC. He is intrigued by the fact that the life expectancy and child mortality in Cuba equals ours. Read in Dutch the 2020 interview with Annemarie de Jong.
His experieces inspired them to make a training module on prevention & public health for the FP-trainees.
He has built up a network in Cuba Doctors & students can apply for electives there. A Focusgroup Cuba  (former-Cuba-elective students) helps students to find an elective. They also give presentations on prevention for interested local groups.
His email is: P.P.M.Jonas@lumc.nl. In Dutch he wrote an article in MC on Cuban Health Care and a manual on prevention for FP-trainees.
See also our paper on lessons for prevention from Cuba in Dutch in our Primary care Journal

Saba: vacature tot eilandarts

Bent u een gedreven huisarts en bent u toe aan een andere, uitdagende en zonnige werkomgeving waarin u zich samen met een professioneel team inzet voor goede patiëntenzorg? Dan past de functie Eilandarts op het zonnige eiland Saba bij Saba Health Care Foundation (SHCF) bij u!

FWG Advies zoekt namens SHCF een:

Eilandarts op Saba (huisarts)

Als Eilandarts krijgt u de unieke kans om nieuwe ervaringen op te doen in een dynamische werkomgeving waar brede zorgvragen voorkomen. Ook draagt u direct bij aan de verdere groei en professionalisering van de gezondheidszorg op Saba. Inlevingsvermogen, flexibel en innovatief zijn kernwoorden die u als arts omschrijven.

De functie
U houdt als Eilandarts huisartsspreekuren, stelt diagnoses, doet kleine chirurgische ingrepen, stemt af met het multidisciplinair zorgteam of medisch specialisten van andere eilanden en kunt eventueel besluiten tot uitzending van een patiënt naar andere (ei)landen. Ook behoort tot uw takenpakket spoedeisende zorg, verpleeghuiszorg, wijkzorg en zorg voor patiënten die tijdelijk opgenomen zijn (eerstelijns-plus zorg). De zorgvragen zijn zeer divers en het takenpakket is breed waardoor elke werkdag anders is.
Natuurlijk staat u er niet alleen voor: u werkt als Eilandarts nauw samen met een multidisciplinair zorgteam en verleent in samenwerking met een andere Eilandarts 24/7 de medische zorg. Het zorgteam biedt algemene eerstelijns-plus patiëntenzorg aan inclusief preventie. Maandelijks visiteren diverse specialisten het eiland voor consultaties, overige zorg wordt doorverwezen naar andere (ei)landen.

Profiel
De Eilandarts is een BIG-geregistreerde huisarts. Zowel ervaren als startende huisartsen worden uitgenodigd te reageren.
Buitenlandse werkervaring en ervaring op het gebied van de ziekenhuis zorg is een pre. Eventueel kan de functie als duobaan worden ingevuld waarbij iedere geselecteerde voor zo’n 60% inzetbaar is.

De organisatie
SHCF heeft een platte organisatiestructuur met korte lijnen. Op basis van interesse en ervaringen zijn er mogelijkheden voor managementactiviteiten.

Saba Health Care Foundation biedt
Een unieke baan op een prachtige locatie in het Caribisch gebied, waarbij volop mogelijkheden zijn om uzelf te ontwikkelen.
Reageren en procedure
U kunt uw reactie mailen naar: vacatures@fwg.nl o.v.v. vacature Eilandarts.
Neem voor meer informatie over deze functie contact op met Ilse Dijkstra, Manager FWG Advies of Maya Hendriksen, Adviseur FWG Advies, beiden bereikbaar via 030-2669400, https://www.fwg.nl/vacature-eilandarts-saba/.
Voor meer informatie over de organisatie zie: www.sabahealthcare.org