Een wereld van verschil

Een wereld van verschil

Aanvullende financiering voor de opleiding tot arts internationale gezondheidszorg!

In de Tweede Kamer is deze week de motie van Carla Dik-Faber (CU) voor aanvullende financiering van de opleiding tot Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (arts IGT) aangenomen. 

Deze volledig erkende medische vervolgopleiding met een lange en invloedrijke geschiedenis had tot nu toe nauwelijks financiering. Al jaren wordt er door vele betrokkenen en actieve stakeholders gelobbyd om de opleiding te behouden. In de huidige tijd van globalisering is ook een internationale blik op de gezondheidszorg van essentieel belang. Mede dankzij hulp van velen is dit nu dus gelukt en daar zijn we zeer trots op.

Nog even een kleine terugblik op hoe dat is gegaan: Eind 2016 werd vastgesteld dat de opleiding op korte termijn dreigde te verdwijnen zonder aanvullende overheidsfinanciering. Een groep artsen nam het initiatief voor de campagne ‘Into The World’, inclusief het maken van een gelijknamig boek over de opleiding en het werk van deze veelzijdige artsen. ‘Into the World’ startte met een social mediacampagne op facebook, instagram en twitter en publicatie van ruim veertig interviews met (voormalig) ‘tropenartsen’ die hun ervaringen in de global health nu toepassen in andere werkgebieden (bijv. als medisch specialist of beleidsmaker) en interviews met artsen IGT die werkzaam zijn in de internationale gezondheidszorg. Een voorlopig hoogtepunt van de campagne was het ‘Into the World’ event in december 2017 waar in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam honderden gasten en stakeholders de presentatie van het boek ‘Into the World’ meemaakten. 

Het aantal steunbetuigingen groeide en steeds meer organisaties, ziekenhuizen en bekende actoren uit de global health spraken zich uit voor het belang van financiering. De campagne nam een vlucht in januari 2018 met de publicatie van enkele kritische artikelen in landelijke dagbladen en aandacht voor de opleiding in ‘De Wereld Draait Door’ en ‘Jinek’. Beleid vanuit de overheid bleef uit terwijl de kwaliteit en de positie van de opleiding door steun van vele stakeholders sterk bleef. Maar het was onzeker of dit voor de toekomst genoeg zou zijn. Tot 5 november 2019 toen de motie van Carla-Dik Faber met het verzoek om aanvullende overheidsfinanciering werd aangenomen. 

Wij profiteren in Nederland van een van de beste gezondheidszorgsystemen ter wereld. Het verschil met het grootste deel van de wereldbevolking, dat in laag- en middeninkomenslanden leeft, is vaak schrijnend. Die enorme verschillen tussen armere en rijkere landen vormen een probleem voor ons allemaal. Sterke bevolkingsgroei in combinatie met slechte gezondheidszorg en armoede versterken elkaar en zijn een bedreiging voor de gehele wereldbevolking.

De Nederlandse artsen IGT vormen een brug tussen de Nederlandse gezondheidszorg en internationale gezondheidsgerelateerde vraagstukken. Het zijn artsen die aan het begin van hun carrière enkele jaren in een laag-/middeninkomenland werken samen met lokale professionals in patiënten zorg en/of onderwijs en opleiding en (soms letterlijk) met hun poten in de modder hebben gestaan. Vaak vervolgen artsen IGT hun carrière in Nederland waar ze in verschillende (deel)gebieden terecht komen. Ze worden medisch specialisten, huisartsen, beleidsmakers, onderzoekers of epidemiologen, die met hun pragmatische, flexibele blik en uitgebreide praktijkervaring verder kijken dan de spreekkamer. 

Van geen financiering in 2017 tot de aanname van de Motie tot aanvullende financiering in de Tweede Kamer. Ook dat is een wereld van verschil voor de opleiding van de Nederlandse artsen IGT. Nederland laat hiermee eindelijk zien dat het op het gebied van internationale gezondheidszorg mee wil blijven doen en een voortrekkersrol wil spelen.

En wat zijn we daar blij mee!

Nogmaals dank aan iedereen die deze campagne op welke manier dan ook heeft gesteund. Zonder jullie was het nooit gelukt. 

Namens de werkgroep ‘Into The World’