Eerste uitbraak van ziekte chikungunya in het Caribisch gebied

04-04-2014
De uitbraak van de door muggen overgedragen ziekte chikungunya in het Caribisch gebied zal zich waarschijnlijk verder uitbreiden en zich daar vestigen. Tussen dit gebied en verschillende Europese landen is sprake van intensief contact. Daarom is het goed als artsen rekening houden met chikungunya wanneer reizigers met klachten uit dit gebied terugkomen. Dit staat in een vandaag gepubliceerd artikel in Eurosurveillance, waar het RIVM aan heeft meegewerkt.

Chikungunya in het Caribische gebied

In december 2013 zijn de eerste patiënten met chikungunya in het Caribisch gebied bevestigd. Dit ging om twee patiënten van het Franse eiland Saint-Martin. Hiermee begon de eerste uitbraak van chikungunya op het Amerikaanse continent. Sindsdien heeft het virus zich verspreid naar verschillende Caribische eilanden. Gezien de wijdverspreide aanwezigheid van de muggen die deze ziekte kunnen overbrengen, is het te verwachten dat de ziekte zich verder verspreid en hier blijvend zal voorkomen.

Verspreiding naar Europa?

Naast verspreiding in deze regio, moet echter ook rekening gehouden worden met mogelijke introductie van het chikungunyavirus via patiënten naar Europa. Er is intensief verkeer tussen de eilanden en Europa, met name omdat verschillende eilanden onderdeel zijn van Europese landen of dat in het verleden waren. Daarom adviseren de onderzoekers dat artsen in Europa naast dengue ook aan chikungunya moeten denken als mensen met klachten terugkomen uit het Caribisch gebied.

Chikungunya

Chikungunya is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen door muggen die overdag steken (A. aegypti en A. albopictus). De belangrijkste symptomen zijn plotseling opkomende hoge koorts, ernstige spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, lichtschuwheid en huiduitslag die enkele weken tot maanden kan aanhouden.

bron: www.rivm.nl