Interessant om te lezen? Into the world

Bekijk hier het promo filmpje:

https://youtu.be/dZMk-EJ8CWI

Speerpunt: wereldwijde gezondheidszorg

Elke dag komt de wereld dichterbij: grenzen gaan open, migrantenstromen verplaatsen zich, toeristen reizen rond. Ook ziektes kennen geen grenzen: denk aan ebola of hiv. Het belang van een effectieve lokale gezondheidszorg wordt elke dag groter, zowel voor de landen die daaraan gebrek hebben als voor de wereldwijde gezondheidszorg.

Een aantal bevlogen artsen – leden van de Nederlandse Vereniging voor Tropengeneeskunde (NVTG) – heeft daarom het initiatief genomen tot de campagne ‘Into the world’. Het doel is om meer bewustwording te creëren van de belangrijke rol van Nederlandse artsen Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (AIGT) en om de continuïteit van de postacademische opleiding tot AIGT te waarborgen.

Het is van groot belang dat de kennis en ervaring van deze Nederlandse specialisten behouden blijft en dat zij hun bijdrage kunnen blijven leveren aan de (publieke) gezondheidszorg, zowel wereldwijd als in Nederland. ‘Into the world’ vraagt uw steun hierbij.

Into the World Boek Preview

Marlies Hummelen, schrijfster en mede-eigenaar van Uitgeverij Boekschap, is begonnen met de eerste interviews voor het boek “Into the World”. Om u een idee te geven, hieronder alvast een korte preview van drie van de twaalf gesprekken: wie zijn deze personen, waar gaat het over?

Jurre van Kesteren bevond zich als kersverse AIGT in het hart van de ebola-uitbraak in Sierra Leone. Hij werkte op dat moment als arts internationale gezondheidszorg in een afgelegen kliniek in de jungle met nauwelijks voorzieningen. Daar voerde hij operaties uit en was hij betrokken bij de opleiding van de lokale chirurgiestudenten.

In zijn interview ligt de focus op het omgaan met een plotselinge, zeer bedreigende epidemie, in een setting met minimal resources. Jurre vertelt over improviseren, organiseren van hulp en de rol van internationale instanties. Zijn verhaal onderstreept het belang van praktijkervaring en kennis van lokale systemen bij het ontwikkelen van werkbare protocollen en praktische hulpmiddelen. Op dit moment is Van Kesteren chirurg in opleiding en daarnaast bezig met een onderzoek naar e-learning in Sierra Leone.

Steffie Heemelaar zit midden in de praktijk van haar eerste uitzending. Ze werkt als medical officer op de afdeling gynaecologie van een ziekenhuis in Windhoek, de hoofdstad van Namibië. Daarnaast geeft ze onderwijs in gynaecologie aan studenten geneeskunde en doet een promotieonderzoek naar een specifieke Afrikaanse/Namibische problematiek: zwangerschap bij vrouwen met een hartziekte.

Het contrast tussen haar ervaringen in Namibië – sterk in ontwikkeling – en Nederland maakt het werk voor Heemelaar extra boeiend: “Juist omdat Namibië zich in zo’n overgangsfase bevindt, heb ik het gevoel dat we heel veel van elkaar kunnen leren.”

 

Albertine Baauw heeft een lange en gevarieerde tropenervaring in Afrika en Azië. Zij werkte daar als arts en als consultant. Op dit moment is ze kinderarts, werkt met vluchtelingenkinderen in Nederland en is nauw betrokken bij initiatieven om de zorg daarvoor beter te regelen. Ze voelt zich het meest thuis in het overgangsgebied tussen klinisch werk en public health. Haar ervaring stelt haar in staat om lange lijnen te trekken en een visie te geven op de (publieke) gezondheidszorg. Ze heeft duidelijke ideeën over zelfmanagement van moeders en gezinnen, zowel in Afrika en Azië als in Nederland. “Iets wat ik heel sterk heb ervaren in mijn jaren als AIGT: de kracht zit bij de mensen zelf.”