Interview Fazal Baboe, Huisarts op Sint Eustatius

Als ik Fazal bel, heeft hij net een Covid-19 stafmeeting, omdat er afgelopen week een aantal zieken met hoge verdenking zijn geweest en de vaccinatiegraad onder de bevolking nog laag is. De medische staf is opnieuw in hoge staat van paraatheid. Dus, we spreken elkaar pas de volgende dag.

Het echtpaar Baboe is in Suriname opgeleid als huisarts. Via Sint Maarten, waar Fazal als SEH-arts werkte, is hij gevraagd te komen waarnemen op Sint Eustatius voor 2 maanden. Inmiddels wonen en werken ze al 17 jaar op het eiland. Wat het werken zo boeiend maakt? Dat is de combinatie van huisartsenzorg, spoedzorg en het draaien van een klein ziekenhuis. Veel diagnostiek hebben de artsen tot hun beschikking. Er is een röntgenapparatuur en een echo, waar de huisartsen zelf mee kunnen werken. “Je bent hier huisarts plus”.

Echte spoedpatiënten worden in de ‘crashroom’ gezien, die goed uitgerust is. Daar wordt de patiënt gestabiliseerd en zo nodig wordt medisch transport geregeld. Overdag gebeurt dit met een klein vliegtuig en de avond/nacht of bij de grote spoed met de ‘chopper’, een helicopter die permanent beschikbaar is voor Sint Eustatius en Saba en op eiland staat. Zo wordt bij een mogelijk hartinfarct een ECG gemaakt en troponine bepaald, stuur je het ECG per mobiel door en overleg je daarna met de cardioloog op Sint Maarten. Geregeld zijn er dergelijke spoedgevallen. Onlangs moest de chopper ook ingezet worden op het eiland zelf. “Best bijzonder”, zo vertelt Fazal. “Tijdens een bergwandeling was iemand uit een groep onwel geworden. Het mobiele netwerk op het eiland is niet overal dekkend, maar gelukkig kon het ziekenhuis gealarmeerd worden. We hebben, om de patiënt te kunnen localiseren de chopper nodig gehad, terwijl ook een hulpteam de berg opklom. Misschien dat we in de toekomst hiervoor een drone kunnen inzetten.” Ook kunnen de artsen de ‘air ambulance’ van Bonaire inzetten, na overleg met de anesthesist van het Fundashon Mariadal ziekenhuis op Bonaire.

Verschillende specialisten doen het eiland geregeld aan vanuit Sint Maarten, zoals een cardioloog, uroloog, oogarts, orthopeed en dermatoloog. Op de ‘verlanglijst’ staan ook de internist en neuroloog. “Beter betaalbaar dan als de patiënten naar Sint Maarten moeten vliegen en natuurlijk ook patiëntvriendelijker”, zo noemt Fazal het. “Door de corona pandemie is het wel lastiger geworden om dit te organiseren en zijn we daarom ook ter aanvulling begonnen met videoconsulten, deels ook samen met één van de huisartsen bij het eerste gesprek.” Het eiland heeft oa enkele dialyse patiënten die wekelijks op en neer vliegen.