New Zealand

Werken als huisarts in Nieuw Zeeland

Afgelopen winter heb ik ruim vijf maanden gewerkt als huisarts in Nieuw Zeeland. Het was een geweldige tijd en het is zeker een aanrader om daar te werken. Het leven in Nieuw Zeeland is relaxed, het werk als huisarts leuk en ook uitdagend. Dat je als huisarts in NZ kan werken komt omdat er een tekort is aan huisartsen, dus op de plekken waar ze iemand zoeken is het meestal wel hard werken. Vergeleken met een paar jaar geleden is het tekort wel wat minder. Vaak zijn er vooral huisartsen nodig op plekken die afgelegen zijn of praktijken met een lagere sociaal economische populatie. Patiënten zijn vaak gewend dat er dokters uit het buitenland voor een periode komen werken.

Over het werk:

Alle patiënten komen naar de praktijk, je doet geen visites en je hebt eigenlijk de hele dag door spreekuur. Wij hadden ook een soort huisartsenpost voor (semi) acute problematiek ”triage”, waar ik een aantal dagdelen per week werkte. Je werkt met verpleegkundigen ipv assistentes, dat maakt het werk meestal erg aangenaam. Zij doen al veel voorwerk. De receptionistes zijn niet medisch geschoold, dus daar kun je geen triage van verwachten, dat is wel anders dan in Nederland. Patiënten kunnen heel laagdrempelig komen, aangezien er dus geen triage is aan de poort. Je bent ook bedrijfsarts, CB arts en schrijft de nodige briefjes voor patiënten. Dat kennen we niet vanuit Nederland. De kiwi’s zijn relaxte mensen, toegankelijk en meestal harde werkers. (Een deel van) de Maori mensen hebben een eigen visie op gezondheid en geneeskunde, onder hen is er heel wat obesitas, DM, verslaving en psycho-sociale problematiek, dus ook dat is een uitdaging. De huisartsenzorg is geen basiszorg, er wordt betaald voor het consult. Kinderen tot 13 jaar en ouderen of sociaal zwakkeren hebben een gereduceerd consulttarief. Dit maakt het werk wel wat anders dan in Nederland, patiënten komen zodoende ook niet altijd zomaar voor een vervolgconsult.

Hoe vind je een praktijk en regel je alles:

NZ locums http://www.nzlocums.com is een overheids organisatie die bemiddelt tussen dokters uit o.a. Nederland en praktijken in Nieuw Zeeland. Zij gaan met je aan de slag als je geïnteresseerd bent en je IELTS test hebt gehaald http://www.bltc.nl/nl/ielts . Deze Engelse test is voor veel mensen nogal een struikelblok, maar wel een vereiste om te mogen werken als huisarts in NZ. Medische testen hoef je niet te doen, wel is er heel wat papierwerk voor je registratie en werkvisum, maar daarin denkt je contactpersoon van NZ Locums heel goed mee. Reken zo ongeveer een klein half jaar om alles te regelen: in contact te komen met NZ Locums, het vinden van een match en daarna je registratie en visum regelen. Het kost wat werk, maar het is goed te doen om alles te regelen. Voor je begint is er een 3 daagse introductie cursus in Wellington waar je collega huisartsen ontmoet en goed klaargestoomd wordt voor het werk. Dit is allemaal perfect geregeld. En de collega’s in de praktijk zijn meestal erg vriendelijk en bereidwillig om je op weg te helpen.

Ben je geïnteresseerd om te werken als huisarts in Nieuw Zeeland, dan kun je NZ Locums mailen. Af en toe zijn ze ook in Nederland om huisartsen te werven.

Voor verdere vragen kun je mij ook altijd mailen: maaike.timmers@gmail.com