The Always-wanted- to-know-but-too-afraid-to-ask-easy-to-work-in-Australia-GP guide

The Always-wanted- to-know-but-too-afraid-to-ask-easy-to-work-in-Australia-GP guide

Key points

 1. Veel geduld want het is een lang proces dat een jaar of langer kan duren,  omdat alle stappen niet parallel maar achter elkaar genomen worden. Er is veel onvrede over dit proces en recentelijk zijn huisartsen, oa. ikzelf, hierover geïnterviewd om dit te veranderen. Dus hopelijk zal dit in de toekomst verbeteren.
 2. Het is zeker de moeite waard als je voor langere tijd wil blijven, het klimaat, ‘life-style’, het werk als huisarts hier, je inkomen zijn over het algemeen gunstiger hier dan in Nederland

Het proces

 1. Zoek een ‘locum’ agency die je helpt bij het zoeken van een geschikte plek. Bedenk eerst waar in Australië je naartoe wilt, want de meeste agencies zijn gericht op een gedeelte van Australië.  Huisartsenpraktijken moeten een bepaalde status hebben (area of need status)  voordat ze een buitenlandse arts kunnen aannemen. Dit betekent  meestal buiten de grote regio’s van Sydney/Melbourne.

Omdat veel praktijken hard op zoek zijn naar huisartsen betalen zij de kosten van de ‘locum’ agency die rond de 10.000-15.000 dollar liggen bij een plaatsing.

 1. (telefonische) Sollicitatie met geïnteresseerde praktijken. Vanzelfsprekend belangrijk omdat je met elkaar moet werken, maar zij zijn ook betrokken bij de aanvraag van je visum en verplichten zich tot borg staan voor jezelf en eventuele familie als je naar Australië vertrekt. Dit betekent ook dat je niet zomaar ergens anders kunt gaan werken als je hier eenmaal bent, omdat je visum verstrekt wordt voor werk in de specifieke praktijk.
 2. Start aanvraag procedure met Australian Medical Council (AMC). Zie http://www.amc.org.au/index.php/ass/apo/spp/aonsp voor een flowchart.
 • alle documentatie moet vertaald worden, gecertificeerd en kunnen alleen via de post verstuurd worden hetgeen enkele keren een retourtje consulaat in Den Haag betekent en vrij veel tijd kost.
 • Op de website staat vermeld dat alle documentatie in tweevoud moeten worden opgestuurd naar de AMC en het relevante specialist college, voor huisartsen is dit de Royal Australian College of General Practitioners (RACGP) of de Australian College of Rural and Remote Medicine (ACCRM). Mijn ervaring met de RACGP is dat deze pas in beweging komen als de AMC zijn ‘ok’ heeft gegeven en het zinloos was de gegevens naar beide toe te sturen.
 • Onderdeel van de checklist van AMC is een verificatie van je diploma’s via de ECFMG http://www.ecfmg.org/  , in de USA. Erg bureaucratisch in snelheid en respons, sterkte vooral als je in Leiden je diploma’s gehaald hebt!
 • IELTS, Engelse taaltest moet succesvol worden afgelegd met minimale score van 7 (good user) op alle vier onderdelen, focus vooral op de samenvatting/essay de rest is ‘easy’
 1. Aanvraag procedure met RACGP. Zie voor een flowchart http://www.racgp.org.au/download/Documents/Fellowship/pathway_overview_flowchart.pdf
 • Herhaling van documentatie van AMC nu naar de RACGP
 • Nederlandse huisartsen zijn categorie 2
 • Belangrijkste onderdeel voor je komst is het Fitniss for intended Clinical Practice interview hetgeen een soort van ‘Skype’ interview is. Dit was een stuk pittiger dan ik had verwacht, afhankelijk daarvan krijg je een go/no go, met bij een ‘go’ de hoeveelheid supervisie die zij nodig achten.
 • Terugkoppeling naar de AMC , waarna de AMC je een definitieve ‘go’ geeft
 1. Aanvraag procedure met Australian Health Practitioner Regulation Agency (AHPRA)  http://www.ahpra.gov.au/
  Dit is de aussie BIG-registratie, zodat je een provider number en een prescriber number krijgt, zonder dit kun je niet aan Medicare declareren en ook geen recepten schrijven, essentieel dus.
 • Herhaling van gedeelte documentatie gestuurd naar AMC en RACGP
 • Je moet een 19AB exemption aanvragen, anders geen recht op provider number, maar dit is aan verandering onderhevig, vraag je ‘locum’ agent tzt.
 • Je moet in persoon de aanvraag indienen, waarna het nog 4-6 weken kan duren voordat je echt aan de slag kunt. Neem dit mee in je planning.
 • Je bent een specialist huisarts in NL (vocational registrered), maar je krijgt een registratie als een niet-specialist huisarts, totdat je de examens van de RACGP hebt gedaan (pas mogelijk na 6 maanden werken in Australië).
 1. Aanvraag visum. Waarschijnlijk is een 457 long business visa de beste optie, hiermee kunnen jij en je familie voor vier jaar werken en wonen in Australië. Na twee jaar kun je permanent residency aanvragen mocht je daarvoor kiezen.

Concluding remark
Tijdens de aanvraag was ik net klaar als huisarts in opleiding en 34 jaar. Afhankelijk van je persoonlijke achtergrond, zijn sommige onderdelen mogelijk anders

Vragen?   Feel free to mail naar krukerink@hotmail.com

Hartelijk groet,  Marco Krukerink