Bron: NOS
Tropenarts worden? Zelf betalen
Door verslaggever Marc-Robin Visscher
Wie tropenarts wil worden, moet dat zelf betalen. En de fulltime cursus, die drie maanden duurt, in eigen tijd doen. “Het is een uitdaging om op plekken te gaan werken waar de hulp het hardst nodig is”.
Nadine Wijders en Loic de Jongh willen graag tropenarts worden. Ze hebben hun opleiding tot basisarts achter de rug, en het internationale avontuur lonkt. “In ontwikkelingslanden moet je het vak uitoefenen met veel minder middelen dan hier. Daar zit een uitdaging in”, zegt Wijders.
Inventief
“Wat we vooral moeten leren is inventief zijn”, vult De Jongh aan: “We leren hier niet alleen over ziekten, maar ook dingen over management en allerlei andere praktische vaardigheden die je nodig hebt om in het buitenland een ziekenhuis te helpen runnen of les te kunnen geven.”
Er is één opleidingsplek en die is in Amsterdam. De opleiding duurt drie maanden en kost 6000 euro. Daarbij komen twee praktijkjaren (chirurgie en verloskunde) in ziekenhuizen, die daar geen vergoeding voor krijgen van de overheid. Ook bijscholing moeten tropenartsen in hun eigen tijd doen.
Ebola
Jurre van Kesteren heeft vorig jaar de opleiding gedaan en is vorige maand teruggekeerd uit Sierra Leone. Daar leidde hij een district ziekenhuis waar veel patiënten binnenkwamen waarvan gedacht werd dat ze ebola hadden. Dat bleek uiteindelijk niet zo te zijn. Hij vindt het moeilijk om over de financiële kant van de opleiding te praten: “Ik doe het uit idealisme, omdat ik het leuk vind. Nu komt de nadruk op het geld te liggen, dat vind ik lastig.”
Toch is er discussie over deze “liefdewerk, oud papier-opleiding”. Het opleidingsinstituut Internationale Gezondheidszorg en Tropische Geneeskunde (IGT) trekt aan de bel. De toekomst van deze opleiding is ongewis, zegt Barend Gerretsen van het IGT: “Het is een erkende opleiding waarbij financiering ontbreekt. Terwijl tropenartsen met al hun kennis en ervaring ook in Nederland een waardevolle bijdrage leveren aan de gezondheidszorg.”