Update LCR: aardbeving Nepal, poliovirus

Op 25 april 2015 vond in Nepal een zware aardbeving plaats. Het epicentrum van de beving lag bij de plaats Gorkha, tussen Kathmandu en Pokhara. Er zijn vele (dodelijke) slachtoffers en zware schade aan gebouwen en wegen. Nepalese autoriteiten waarschuwen voor naschokken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt alle reizen naar Nepal.

LCR advies:

Voor hulpverleners naar de getroffen gebieden gelden naast de standaard adviezen aanvullende adviezen:

– Nauwkeurige antimuggen maatregelen, ook overdag en in de steden

– Buiktyfus vaccinatie ongeacht de duur van verblijf

– Cholera vaccin indien er geen beschikking is over “schoon” (gekookt of flessenwater) drinkwater

– Recept antibiotica voor diarree

– Aan hulpverleners die (para)medisch werk gaan verrichten en hulpverleners die op een andere manier in contact kunnen komen met menselijk

materiaal of weefsel (bijv. tijdens berging/identificatie van lijken) wordt hepatitis B vaccinatie volgens versneld schema (dag 0-7-21-maand12) geadviseerd.

– Als er voldoende tijd is voor vertrek is rabiësvaccinatie te overwegen; het is onwaarschijnlijk dat rabiës post expositie behandeling in de getroffen gebieden beschikbaar is.

Internationale verspreiding wild poliovirus (bron: WHO)

In de afgelopen 12 maanden is er geen export van poliovirus meer geweest vanuit Syrië, Kameroen en Equatoriaal-Guinnee naar andere landen. Daarom is het aangepaste poliovaccinatie beleid (spoedbericht op 11 juni 2014) voor deze landen niet meer van toepassing: er is géén extra vaccinatie meer nodig voor reizigers die langer dan 4 weken verblijven in de bovengenoemde landen en geen polio vaccinatie hebben gehad de afgelopen 12 maanden. Het aangepast vaccinatiebeleid is nog wel van toepassing voor reizigers naar Pakistan.

Het LCR adviseert om het advies van de WHO over te nemen: alleen reizigers naar Pakistan komen nog in aanmerking voor extra polio vaccin.

 

Gerard Sonder en Franciska Suryapranata, Bureau LCR