Vacature St.Eustachius

Werken als eilandarts op St. Eustatius

 Een jaar geleden zijn we vertrokken om als huisarts te werken voor de St. Eustatius Health Care Foundation, de enige kliniek op het eiland St. Eustatius. St. Eustatius ligt in de buurt van St. Maarten en vlak naast Saba en St. Kitts. Het zuidoosten van het eiland bestaat uit een slapende vulkaan en aan de andere kant achter de heuvels ligt een olieterminal. Waar St. Kitts en St. Maarten de grote cruiseschepen trekken is het toerisme op St. Eustatius kleinschalig en bestaat voornamelijk uit duiktoerisme en enkele eilandhoppers. De economie draait vooral op de terminal.

Statia is een ‘tranquilo’ eiland waar koeien, geiten en kippen los op straat lopen. Oranjestad, de hoofdstad en enige ‘stad’, is een uitgestrekt dorp met laagbouw en nagenoeg overal uitzicht op de groene vulkaan en de strakblauwe zee. Iedereen kent elkaar en iedereen groet elkaar. De kliniek ligt in het dorp en is een soort miniziekenhuis geverfd in een vrolijk blauw en gebouwd rondom een binnenplaatsje met palmbomen. Er is een acute opvangkamer, een verpleegafdeling, röntgen en echo apparaat, laboratorium en een poliklinische afdeling waar de gewone huisartsenzorg plaatsvindt. Daarnaast heeft de kliniek de beschikking over twee ambulances en een helikopter voor de spoedoverplaatsingen. In de kliniek zijn ook een fysiotherapeut en een verloskundige werkzaam. Het behandelen van ongecompliceerde aandoeningen zoals een pneumonie, astma exacerbatie, dehydratie, fractuur behandeling etcetera gebeurt op het eiland zelf. Alles wat te ingewikkeld is of te ziek, wordt na stabilisatie overgeplaatst naar St. Maarten.

De grootste problemen hier zijn de gezondheidsgevolgen van overgewicht. Gezond eten is duur, bewegen bij tropische temperaturen lastig en de armoede en vaak ook onwetendheid over voeding helpen niet mee. Dit heeft tot gevolg dat er bijna driehonderd diabetes patiënten op het eiland rondlopen. En hiervoor is geen gestructureerde zorg en ook geen diabetes verpleegkundige aanwezig. Het opzetten van goed georganiseerde zorg voor deze groep patiënten is dan ook de grootste uitdaging. In het algemeen is de werkervaring die we hier opdoen als eilandarts ontzettend leerzaam. Door de gewone huisartsenzorg voor toch een bijzondere populatie, de managementtaken, maar vooral door het feit dat de kliniek zoveel extra te bieden heeft. Bijvoorbeeld de directe verantwoordelijkheid voor de spoedeisende zorg waarbij we verantwoordelijk zijn voor de stabilisatie en begeleiding tijdens transport.

Deze grote verantwoordelijkheid en het brede takenpakket maken het werk uitdagend en erg leuk. Het eiland is klein, maar de vele tripjes naar de eilanden in de omgeving zorgen voor de nodige afwisseling. En het wonen op de heuvelrug van een slapende vulkaan met uitzicht over een tropisch groen eiland met links de Caribische- en rechts de Atlantische Zee maken het onvergetelijk. Mocht u ook geïnteresseerd zijn werken op St. Eustatius, kijk Vacature eilandarts Sr, Eustatius voor de vacature