Vaccinatie tip: let op bezoekers van het WK voetbal

Het WK voetbal in Brazilië komt er aan. Adviseer uw patienten om zich op tijd te laten vaccineren. De WK wedstrijden vinden plaats in twaalf speelsteden die in diverse gebieden liggen. Er gelden dan ook verschillende vaccinaties en malaria-adviezen voor deze steden. Afhankelijk van welke stad of steden er bezocht worden, de verblijfsduur, gezondheid en leeftijd, geldt een persoonlijk vaccinatieadvies.

Wellicht ook een leuk onderwerp om in uw RATO te bespreken?

Zie ook de onderstaande nieuwsberichten van nu.nl

Sterke opmars van dengue in São Paulo

De gevreesde virusinfectieziekte dengue is aan een sterke opmars bezig in de Braziliaanse stad São Paulo, een van de speelsteden van het Nederlands elftal bij het WK voetbal.

Het aantal gevallen dat dit jaar tot 7 mei in São Paulo werd geteld, is meer dan verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, aldus lokale media. Oranje speelt er op 23 juni tegen Chili. De door muggen verspreidde ziekte wordt onder meer gekenmerkt door hoge koorts, ernstige gewrichtspijnen en soms door inwendige bloedingen. Het aantal geregistreerde gevallen staat nu op ruim 4.500 en het seizoen is nog niet afgelopen. Dit jaar zijn al zeker vier mensen in de stad bezweken aan de ziekte. Vorig jaar stond de teller op 7 mei op 1.794 en telden de Braziliaanse autoriteiten in São Paulo over het hele jaar 2.617 gevallen. Het jaar 2012 was een goed jaar wat betreft knokkelkoorts met slechts 1.150 gevallen in São Paulo. In 2010 stond de teller begin mei op ruim 3000 en werden uiteindelijk bijna 5.900 gevallen geconstateerd. In de stad waar Nederland voor de openingswedstrijd aantreedt tegen Spanje werd tot eind maart juist een sterke daling van het aantal besmettingsgevallen gemeld, 93 procent minder dan vorig jaar. Wel werd in Salvador eind maart de eerste dode gemeld, een 24-jarige studente.

Vaccin

Een vaccin of behandeling tegen dengue is er nog niet. Mensen krijgen daarom het advies bedekkende kleding te dragen, zich goed met muggenwerende middelen in te smeren en plaatsen met stilstaand water te vermijden. Dengue-muggen broeden daar en steken vooral overdag. 

Door: ANP

Oranjefans gewaarschuwd voor kinderprostitutie

Nederlandse voetbalfans die in juni naar het wereldkampioenschap in Brazilië gaan, moeten scherp zijn op kinderprostitutie.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie vraagt samen met de organisaties Terre des Hommes, Plan Nederland, Ecpat en Free a Girl misstanden in het Zuid-Amerikaanse land te signaleren en te melden. Oud-international John de Wolf is het gezicht van de campagne Don’t Look Away. Oranjefans krijgen flyers uitgedeeld. Via een telefoonnummer en website kunnen waarnemingen van kinderprostitutie worden gemeld. Uit onderzoek van de vier kinderrechtenorganisaties begin dit jaar bleek dat kinderprostitutie nog altijd een alledaags probleem is in Brazilië. Juist aan de vooravond van een groot evenement zoals het WK voetbal kan zo’n probleem groter worden en zijn kinderen kwetsbaarder. Veel supporters gaan buiten de wedstrijden op zoek naar vermaak.

Nodig

Monique van ’t Hek, directeur van Plan Nederland, zegt vrijdag in hetAD dat de campagne beslist nodig is. “Tijdens eerdere WK’s zagen we een explosieve toename van seksueel misbruik van kinderen. De vraag naar betaalde seks neemt toe door de instroom van toeristen”, aldus Van ’t Hek. De Wolf is voor de campagne in Brazilië geweest om met eigen ogen te zien hoe er omgegaan wordt met kinderprostitutie. “Je ziet altijd veel mooie beelden van Brazilië, maar het land heeft ook een ander kant”, zegt hij in een reportage van Hart van Nederland. 

Door: ANP/NU.nl