Vernieuwde tropenopleiding zoekt nog steeds geld

Bron: Medisch Contact

Vernieuwde tropenopleiding zoekt nog steeds geld

Publicatie Nr. 40 – 02 oktober 2014
Jaargang 2014
Rubriek Nieuws
Auteur Simone Paauw
Pagina’s 1910

De Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde en Internationale Gezondheidszorg (NVTG) maakt zich er zorgen over dat de financiering van de opleiding tot arts internationale gezondheidszorg en tropengeneeskunde (AIGT) nog steeds niet van de grond is gekomen.

© iStock© iStock

De AIGT werd in september 2012 als KNMG-profiel erkend door het College Geneeskundige Specialismen en de opleiding ging van start in januari 2014. De opleiding bouwt voort op de vroegere opleiding tot tropenarts, maar is gemoderniseerd. Op dit moment betaalt de NVTG de 27 maanden durende opleiding uit eigen middelen, maar die zijn beperkt, schrijft de vereniging in een brief aan Medisch Contact. Gesprekken met het ministerie van VWS over financiering uit de Beschikbaarheidsbijdrage hebben nog niets opgeleverd.

De NVTG wijst erop dat de AIGT bij uitstek kennis heeft over en ervaring heeft met (import)ziekten en epidemieën als hiv/aids, malaria, tuberculose en ebola en dat deze kennis en ervaring niet alleen van belang is in ontwikkelingslanden, maar ook in Nederland. Vanwege de globalisering en toegenomen mobiliteit en migratie is ook hier immers het risico op grensoverschrijdende ziekten gegroeid. Artsen die kennis hebben van de diagnostiek en behandeling en van de epidemiologie en bescherming van de bevolking kunnen volgens de NVTG een bijdrage leveren aan de controle en bestrijding van importziekten in Nederland. De NVTG schrijft dat ebola een voorbeeld is van een tropenziekte die niet alleen ontwikkelingslanden treft, maar een mondiale impact heeft.

Simone Paauw