Hippokrates exchanges
Binnen de Vasco da Gama movement bestaat het Hippokrates Exchange Programme, Dit is een individueel uitwisselingsprogramma, waarbij een AIOS of een pas afgestudeerde huisarts een huisartsenpraktijk bezoekt in een ander Europees land. Het gehele jaar door biedt het Hippokrates programma de mogelijkheid om twee weken mee kijken in een huisartsenpraktijk binnen de Europese unie. Het is de ideale mogelijkheid om kennis te maken met het huisartsenvak over de grens, ervaringen uit te wisselen en zo van elkaar te leren. Deze uitwisseling is onafhankelijk van de opleiding, en is ook bedoeld voor huisartsen in de eerste vijf jaar na het afronden van de opleiding. Sinds 2013 is het ook mogelijk om buiten de grenzen van Europa op uitwisseling te gaan via het Family Medicine 360 programme. In 2014 zijn al enkele Nederlands AIOS op exchange geweest naar o.a. Noorwegen, Engeland, Ierland, Spanje, Turkije en Colombia.
Voor meer informatie over het Hippokrates en FM 360 programma en The Vasco da Gama Movement zie hier. Indien je interesse hebt of vragen mail naar hippokratesnl@gmail.com.
Verslag Hippokrates exchange mei 2014 Istanbul, Jeroen van Bemmel
Mijn naam is Jeroen van Bemmel. Tijdens mijn huisartsopleiding heb ik in het eerste jaar een week meegelopen in Istanbul. Dit werd financieel gesteund door de Hippokrates exchange (Leonardo life long learning fund van de EU) en heb ik in mijn vrije tijd gedaan. Het bijzondere aan deze ervaring vond ik de open cultuur met sterke familiebanden. De huisartsopleiding staat nog in de kinderschoenen waarbij ze proberen het Nederlandse model over te nemen. Ik werd zeer gastvrij ontvangen door een collega HAIO die mij deze week op sleeptouw heeft genomen; taalbarrière en reisproblemen heb ik hierdoor niet gehad. Bijzondere vond ik dat ze in hun driejarige opleiding anderhalf jaar klinische ervaring op doen in “rotation” vorm. Dit heeft als pluspunt dat je meer in de kliniek aan pathologie kan zien, echter dit komt ook voort uit gebrek aan opleidingsplaatsen in het werkveld. Ze werken in Turkije voor de overheid waarbij ze financieel sterk gesteund worden vergeleken met andere specialismen mede door Europese subsidie. Ze worden gecontroleerd op basis van zorgpaden wat digitaal wordt bijgehouden. Bijzonder vind ik de jaarlijkse vrouwencontroles waarbij deze groep in de fertiele levensfase beter kunnen worden gevolgd. Een nadeel vind ik de vrije toegang tot het ziekenhuis en apotheek. De cultuur heeft mij nog beter laten inzien hoe belangrijk teambuilding is, want in elke praktijk werd goed de tijd genomen om naast werk ook samen te eten. Tijdens deze periode heb ik een presentatie gegeven aan collega Haio’s over de Nederlandse situatie waarvan ik zelf ook veel geleerd heb. Het mooie van uitwisselen is de situatie beleven waarin ik me bewuster ben geworden van de beleving van de Turkse patiënt. Als een Turkse patiënt mij nu verzoekt om een verwijzing kan ik me voorstellen dat wat uitleg over het verschil in zorg tussen Nederland en Turkije goed kan helpen.