WHIG Webinar 19 mei “Hemoglobinopathieën bij de huisarts: bloedserieus?!”

met Associate Professoren Isa Houwink & Kees Harteveld (LUMC) en voorzitter van patiëntenvereniging Oscar, Elmas Citak

Beste collega,

Na een succesvolle eerste WHIG webinar op 10-3-2021 is het op 19-5-2021 tijd voor de volgende! Van 20.00u -21:30u zullen Isa Houwink en Kees Harteveld, beiden associate professor aan het LUMC, een interactief webinar geven met als onderwerp: 

Hemoglobinopathieen bij de huisarts: bloedserieus?!”

Door het stijgen van de migrantenpopulatie in Nederland en met name in de grote steden, komt de huisarts steeds vaker met hemoglobinopathieën in aanraking.
Bij patiënten met hemoglobinopathieën, die bijvoorbeeld lijden aan sikkelcelziekte, HbH-ziekte of alfa/bèta-thalassemie, is er door een afwijkend hemoglobine sprake van anemie, waarbij de klachten kunnen variëren van mild tot zeer ernstig. Hoewel dragers van hemoglobinopathieën zelf geen klachten hoeven te ervaren, lopen zij risico om een ernstig ziek kind te krijgen. Het is daarom belangrijk om ook dragers van hemoglobinopathieën tijdig op te sporen en hun de mogelijkheid tot preconceptionele diagnostiek te bieden.

Om patiënten/dragers te leren herkennen en door te verwijzen (voor diagnostiek), doen huisartsen in deze praktijkgerichte en interactieve nascholing kennis op over hemoglobinopathieën en oefenen zij met casuïstiek. Daarbij worden ook bijbehorende ethische dilemma’s en psychosociale aspecten besproken.

De sprekers:
Isa Houwink werkt momenteel als associate professor (Genetica in de eerste lijn) bij het Leids Universitair Medisch Centrum en als huisarts in Kerkrade. Ook is ze als hoofddocent (farmaco) genetica werkzaam bij Huisartsopleiding Nederland.
Kees Harteveld is werkzaam als associate professor (Laboratorium voor Diagnostische Genoom Analyse) bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij doet hier onderzoek en diagnostiek naar hemoglobinopathieën (thalassemie en sikkelcelanemie), hoofdverantwoordelijke voor het Hb-pathie referentie lab. Tevens geeft hij onderwijs aan studierichting geneeskunde en biomedische wetenschappen UL, onderzoek, innovatie en diagnostiek t.b.v. Hb-pathieën.
Elmas Citak is voorzitter van OSCAR, de patiëntenorganisatie voor dragers en patiënten met sikkelcelziekte en thalassemie.
Accreditatie is aangevraagd.

De kosten voor dit webinar bedragen 15 euro.

Om u in te schrijven klik hier!  

We hopen jullie online te zien op 19 mei!
Groeten namens de WHIG symposiumcommissie,

Maarten Borg, Sylvia Mennink, Eline Dekker